Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Готови сме да споделяме опит и да съдействаме на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към ЕС, заяви Георги Пирински на среща с президента на Хърватия
12/07/2007

Готови сме да споделяме опит и да съдействаме на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към ЕС, заяви Георги Пирински на среща с президента на Хърватия

12 юли 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 12 юли 2007 г. с президента на Хърватия Степан Месич. Хърватският гост е на официално посещение в България по покана на своя български колега Георги Първанов.

В разговора бе потвърдена взаимната висока оценка за развитието на отношенията между България и Хърватия, в които няма открити или спорни въпроси. Изразено бе задоволство от установеното ползотворно сътрудничество между парламентите на двете страни и бе споделена  позицията, че в  хода на преговорния процес на Хърватия с ЕС и в рамките на новия етап на партньорство на страните от Югоизточна Европа връзките между законодателните институции ще се засилват.

Хърватският президент заяви, че страната му е силно заинтересована да почерпи от европейския опит на България. Той изтъкна желанието на Хърватия да се присъедини към Евросъюза и акцентира върху европейската перспектива на останалите страни от Западните Балкани.

Председателят на Народното събрание отбеляза новата отговорност на страната ни, свързана с определянето й за домакин на Секретариата на парламентарното сътрудничество в ЮИЕ и потвърди готовността на България  да споделя опит и да съдейства на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към Съюза.

В разговора бе споделено още, че между България и Хърватия има неоползотворен потенциал в областта на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферите на културата, науката и туризма.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини