Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински изпрати писмо до председателите на Организацията на евреите в България “Шалом” и на Централния израилтянски духовен съвет
22/08/2007

Георги Пирински изпрати писмо до председателите на Организацията на евреите в България “Шалом” и на Централния израилтянски духовен съвет


22 август 2007 г.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински изпрати на 22 август 2007 г. писмо до Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и до Роберт Джераси, председател на Централния израилтянски духовен съвет. Писмото е в отговор на изразената от тези организации загриженост по повод обявеното намерение на Български национален съюз за създаване на т.нар. “национална гвардия”.


“Споделям безпокойството ви във връзка с опитите за създаване на подобни формирования, които при това са в противоречие с Конституцията и законите на Република България”, отбелязва председателят на Народното събрание.


Споделям и разбирането, че държавните институции следва с повишено внимание и задълбочено да анализират условията и предпоставките за възникване на конфликти на етническа основа, заплашващи гражданския мир, и да актуализират политиките си за пълноценно интегриране на различните етнически и социални групи в българското общество, пише в писмото Георги Пирински.


Председателят на Народното събрание информира Максим Бенвенисти и Роберт Джераси, че вече е изпратил копие от писмото им до парламентарната Комисия по гражданското общество и медиите с препоръка тя да го разгледа и да предложи адекватни действия от страна на парламента.


На 21 август 2007 г. ръководителите на Организацията на евреите в България “Шалом” и на Централният израилтянски духовен съвет се обърнаха към президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя с молба “сериозно да бъде разгледана възможността за създаването на подобен тип гвардии, които без ясни правомощия, могат да се опитат да изземат в дадени ситуации функциите на държавните органи и институции, призвани да опазват обществения ред и сигурност на българските граждани”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини