Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Депутати от всички парламентарни групи заявиха волята си да работят с експерти и представители на неправителствени организации за формиране на позиции и търсене на решения в областта на социалнозначимите заболявания
04/11/2009

Депутати от всички парламентарни групи заявиха волята си да работят с експерти и представители на неправителствени организации за формиране на позиции и търсене на решения в областта на социалнозначимите заболявания

4 ноември 2009 г.

Народни представители от всички парламентарни групи заявиха волята си да работят заедно с експерти и представители на неправителствени организации за формиране на позиции и търсене на решения в областта на социалнозначимите заболявания. Създаването на Група „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания” в 41-то Народно събрание обявиха на 4 ноември 2009 г. пред журналисти съпредседателите й д-р Лъчезар Иванов и д-р Ваньо Шарков.

Сред приоритетите на парламентаристите ще бъдат онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, захарният диабет, СПИН и туберкулозата. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е приела бъдещите инициативи на групата да се провеждат под неин патронаж.

Първата инициатива ще бъде свързана с отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка 24-30 януари 2010 г., съобщи д-р Лъчезар Иванов. В Народното събрание ще се проведе кръгла маса с участието на представители на отговорните институции, водещи медицински експерти, съсловните организации в сферата на здравеопазването, неправителствени и пациентски организации. На форума ще бъдат представени данни за заболеваемостта в България и темповете на разпространение на заболяването и ще бъдат обсъдени практиките в страните-членки на Европейския съюз, уточни д-р Лъчезар Иванов.

Членове на групата сa г-жа Искра Фидосова, г-жа Менда Стоянова, д-р Пламен Цеков, д-р Станка Шайлекова, г-н Стоян Мавродиев, г-н Димитър Чукарски, г-н Мартин Димитров, д-р Цветан Костов, г-жа Емилия Масларова, д-р Евгений Желев, д-р Нигяр Сахлим-Джафер, д-р Хасан Адемов, г-жа Бисерка Петрова и г-жа Цвета Георгиева.

Д-р Лъчезар Иванов припомни, че през декември 2007 г. за първи път осемнадесет народни представители от всички парламентарно представени политически сили в 40-то Народно събрание са се обединили и са създали група “Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания”. Той подчерта, че заедно с д-р Ваньо Шарков са били членове на групата и смятат, че положителните практики и традиции би следвало да бъдат отбелязани и продължени в интерес на българското общество. Д-р Лъчезар Иванов посочи, че затова в качеството си на заместник-председател на Народното събрание и председател на Комисията по здравеопазването е подел инициативата и на 16 септември 2009 г. е изпратил писмо до председателя на Народното събрание за сформиране на група „Парламентарен консенсус за бора със социалнозначими заболявания” в 41-то Народно събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини