Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с българските младежи, които ще участват в тържествата в ЕП, посветени на 20-годишнината от падането на Берлинската стена
09/11/2009

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с българските младежи, които ще участват в тържествата в ЕП, посветени на 20-годишнината от падането на Берлинската стена

9 ноември 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 9 ноември 2009 г. с българските младежи, които ще участват в тържествата в Европейския парламент, посветени на 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

След конкурс, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в София, в конкуренция с повече от 100 млади хора, Силвия Василева, Вяра Панчева и Ангел Иванов са избрани да представят страната ни на честването на годишнината в Европейския парламент. По негова инициатива 89 младежи от 27-те страни-членки на Европейския съюз, родени през ноември 1989 г., когато падна Берлинската стена, ще посетят Брюксел, за да отбележат годишнината на нова Европа, която е и техен юбилей.

И тримата „връстници на демократичните промени” са студенти в университети у нас. Силвия Василева и Вяра Панчева учат в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а Ангел Иванов – в Американския университет в Благоевград. Те ще присъстват на тържествената сесия на Европейския парламент на 11 ноември 2009 г. и ще участват в дебат на тема "Какво е Европа за мен сега".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави тримата младежи със спечелването на конкурса и изрази своята увереност, че те ще участват активно в дискусията с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Тя попита младите хора с какво свързват падането на Берлинската стена и им разказа как тя самата през 1989 г. е посрещнала новината. Бъдещето на България зависи от богатия интелектуален потенциал на талантливите млади хора, радвам се, че днес имам възможност да се запозная с вас и се надявам да се реализирате тук в Родината, обърна се Цецка Цачева към Силвия, Вяра и Ангел.

Ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Виолета Симеонова каза на срещата, че тяхното пътуване до Брюксел, което преди 20 години е било невъзможно за тогавашното младо поколение, олицетворява грандиозната промяна, която вече е настъпила.

Европа за нас са най-вече възможностите, които имаме сега – да се развиваме, да покажем какво можем и да го правим във всяка точка на света, посочи Силвия Василева. Много се радвам, че Европа е място, където ти е позволено да бъдеш личност, индивидуалност, има свобода на словото и мисленето, а преди не е било точно така, каза другият наш представител в европейската инициатива Вяра Панчева.

Младежите, които ще представят България в тържествата в Европейския парламент, подариха на председателя на Народното събрание фотоалбум със снимки от падането на Берлинската стена и настъпването на промените в различните страни.

По покана на Цецка Цачева, ден преди да отпътуват за Брюксел, младежите се запознаха със законодателната дейност на Народното събрание и разгледаха пленарната зала на 13-годишния български парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини