Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с министър-председателя на Чехия
09/10/2003
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЧЕХИЯ ВЛАДИМИР ШПИДЛА


Чехия има интерес да инвестира в редица области в България, една от тях е модернизацията на атомни електроцентрали, подчерта на срещата премиерът на Чехия Владимир Шпидла. Той допълни, че Чехия е готова да търси начини за уравновесяване на търговския баланс, като туризмът е една от възможностите в тази насока. Владимир Шпидла изрази задоволство от честите контакти между парламентите на двете страни и уточни, че парламентарните връзки имат основополагащо значение.

Проф. Герджиков заяви на срещата, че търговско-икономическите отношения между България и Чехия са много добри. Единствено обезпокоителен е известният дисбаланс по отношение на вноса и износа. Председателят на парламента подчерта, че има много добри перспективи за чешки инвестиции в сферата на енергетиката. Като друга област, която може да представлява инвеститорски интерес, проф. Герджиков посочи туризма. Според него от страна на Чехия има интерес за инвестиции в българския туризъм и Ви уверявам, че това ще бъде печеливша инвестиция за чешката страна, защото има много неизползвани възможности в тази област.

Двете страни изразиха безпокойство от нестабилната обстановка в Западните Балкани, особено в Косово и Македония. България е стабилизиращ фактор на Балканите и полага максимални усилия за мирното решаване на конфликтите, които възникват, подчерта проф. Герджиков. Само една страна според него няма ресурса да повлияе за решаването на тези проблеми и затова трябва международната общност да положи усилия за нормализиране на ситуацията.

Огнян Герджиков информира госта за реформата в съдебната система и за приетите поправки в Конституцията. Промените в Основния закон са първата решителна стъпка към процеса на реформи в българската съдебна система и въз основа на тях до няколко месеца ще бъде променен и Законът за съдебната власт, заяви председателят на Народното събрание пред чешкия премиер.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини