Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България може основателно да се гордее с постигнатото в областта на достъпа до обществена информация и с приетото законодателство в тази насока, заяви Цецка Цачева на форум, посветен на 10-та годишнина от приемането на Закон за достъп до обществената информация
26/07/2010

България може основателно да се гордее с постигнатото в областта на достъпа до обществена информация и с приетото законодателство в тази насока, заяви Цецка Цачева на форум, посветен на 10-та годишнина от приемането на Закон за достъп до обществената информация

26 юли 2010 г.

България може основателно да се гордее с постигнатото в областта на достъпа до обществена информация и с приетото законодателство в тази насока, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на конференцията „Десет години Закон за достъп до обществена информация. Нови стандарти в областта на достъпа до информация”. Форумът, който беше под патронажа на председателя на парламента, беше организиран на 26 юли 2010 г. от Програма „Достъп до информация”.

Председателят на парламента припомни, че страната ни е била сред първите от новите демокрации с приет закон, регламентиращ предоставянето на обществена информация. Това стана не толкова по задължение, свързано с присъединяването на България към Европейския съюз, а като вътрешно осъзната необходимост и степен на зрялост на гражданското общество, подчерта Цецка Цачева. По думите й законодателството за достъп до информация дава възможност на гражданите да формират собствено мнение за състоянието на държавните институции, осигурява им надежден източник на информация и не на последно място – подпомага почтеността, ефективността и отчетността на публичните институции, като по този начин укрепва тяхната легитимност.

За десет години България извървя нелек, но категорично успешен път в областта на достъпа до обществена информация, заяви председателят на Народното събрание. Цецка Цачева посочи, че страната ни е на второ място в света – след САЩ, по брой на подадени заявления за достъп до обществена информация до органите на изпълнителната власт. Според нея това се дължи както на стабилната законодателна основа, така и до голяма степен на дейността на неправителствените организации - на първо място Програма „Достъп до информация”, която активно подпомага гражданите в упражняването на техните права.

Председателят на Народното събрание увери участниците във форума, че в 41-то Народно събрание има необходимата воля България да се присъедини и ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи. Така,  въпреки че след промените на Закона за достъп до обществена информация от декември 2008 г., българското законодателство съответства на тези стандарти, България ще покаже, че се присъединява към държавите, безусловно обединени около принципа на прозрачността на обществените институции, добави Цецка Цачева.

Изказвания на кръглата маса, посветена на десетата годишнина от приемането на Закона за достъп до обществена информация, направиха председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, председателят на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия Евтим Костадинов и изпълнителният директор на Програма „Достъп до информация” Гергана Жулева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини