Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С аудиенция при Нейно Кралско Височество Лала Мерием започна официалното посещение в Мароко на председателя на Народното събрание Цецка Цачева
05/12/2010

С аудиенция при Нейно Кралско Височество Лала Мерием започна на 5 декември 2010 г. официалното посещение в Мароко на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Възприемам аудиенцията като израз на високо внимание и уважение към българския народ и към парламента на България. С тези думи председателят на Народното събрание се обърна към Нейно Кралско Височество.

Традиционно добрите и приятелски отношения между народите на България и Мароко, ролята на жената в обществено-политическия живот и перспективите за по-интензивно сътрудничество в областта на културата бяха сред основните теми на проведената среща.

В разговора бе изразено задоволство, че визитата на българските парламентаристи се осъществява в навечерието на 2011 г., през която България и Мароко ще честват забележителен юбилей – 50 години от установяването на двустранните дипломатически отношения. Обща бе констатацията, че тези отношения винаги са били отлични, пропити с взаимно уважение и разбирателство.

В разговора с принцеса Лала Мерием председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че България високо цени ролята на Кралство Мароко в съвременните международни отношения и лично на крал Мохамед VI за провеждания от него курс на модернизация и утвърждаване на демократичните ценности във всички области на живота. Тя допълни също, че страната ни изцяло подкрепя стратегическия избор на Мароко за членство в Европейския съюз.

Като първата жена-председател на българския парламент не мога да не отбележа със задоволство и да приветствам отвореността на кралската институция в Мароко към женската компетентност, отбеляза Цецка Цачава. Тя допълни, че е впечатлена от това, че в Мароко все повече жени заемат ръководни постове и участват в обществено-политическия живот. Като жена-парламентарист високо ценя и факта, че Мароко заема първо място сред арабските страни по женско представителство в парламента, заяви председателят на Народното сърание Цецка Цачева.

Знаейки за силния интерес на Нейно Кралско Височество към изкуството, председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че с готовност ще подрепи всяка инициатива, която допринася за културния диалог между двете страни. Пристигнах в Мароко с артисти от Националната опера и балет, които за пръв път ще имат изпълнения на мароканска сцена, посочи прадседателят на парламента. Горда съм да бъда  почетен патрон на юбилейните чествания „120 години българска опера” и силно вярвам, че познатите от най-прочутите световни сцени български оперни гласове ще бъдат оценени и от почитателите на музикалното изкуство в Мароко, заяви Цецка Цачева.

Принцеса Лала Мерием сподели в разговора за активната си ангажираност към различни социални и хуманитарни проекти, свързани най-вече с ролята на жената в мароконското общество и с благоденствието на децата. Тя заяви, че е щастлива да бъде председател на Парламента на децата в Мароко. Особено ценя мисията за образованието на младото поколение в ценностите на демокрацията, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева и информира Нейно Кралско Височество, че българският парламент ежедневно е посещаван от деца и младежи, за които са създадени специални образователни програми. Особено внимание отделяме, подчерта Цецка Цачева, на комуникацията в мрежата, защото осъзнаваме, че днешните млади са Интернет поколение. Затова българският парламент поддържа и два интерактивни образователни сайта – „Научи за парламента” и „Конституция за деца”.

Нейно Кралско Височество Лала Мерием получи покана да посети България.  Председателят на Народното събрание  Цецка Цачева й подари авторско копие на съд за розово масло – част от съкровище от Първата българска държава (681 - 1018), чийто оригинал се пази във виенския исторически музей.

В състава на българската парламентарна делегацията са заместник-председателят на Народното събрание Павел Шопов /ПГ на Партия Атака/, председателят на Групата за приятелство България – Мароко Четин Казак /ПГ на ДПС/, заместник-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Делян Добрев /ПГ на ПП ГЕРБ/ и заместник-председателите на парламентарната група за приятелство с Мароко Йоана Кирова /ПГ на ПП ГЕРБ/ и Корнелия Нинова /ПГ на Коалиция за България/.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини