Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов се срещна с делегация на Общокитайското събрание на народните представители, водена от заместник-председателя на Събранието Чен Джили
12/09/2012

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов се срещна с делегация на Общокитайското събрание на народните представители, водена от заместник-председателя на Събранието Чен Джили. В срещата участваха депутати от групата за приятелство България – Китай и председателят на Комисията по земеделието и горите Десислава Танева.

Заместник-председателят на българския парламент отбеляза, че тази среща е от изключително значение за надграждането на приятелските отношения между България и Китай. По време на пленарните разговори Анастас Анастасов подчерта, че Китай е партньор, към който България се отнася със специално внимание по отношение на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, културата и образованието. Всяка комисия в българския парламент е готова за пряк контакт с аналогичната такава в Общикитайското събрание, защото междупарламентарните връзки дават важно измерение на отношенията между нашите държави, каза той.

Заместник-председателят на Общокитайското събрание на народните представители Чен Джили определи България като надежден и стратегически партньор не само в Източна Европа, но и в рамките на Европейския съюз. За това ще спомогне бъдещото откриване на център за стимулиране на сътрудничеството между България и Китай в град Шанхай, допълни тя. Чен Джили посочи, че България и Китай имат огромен потенциал за разширяване на сътрудничеството в сферата на земеделието заради интереса на китайски компании в тази насока.

Председателят на Комисията по земеделието и горите в 41-то Народно събрание Десислава Танева отбеляза, че земеделието е най-конкурентният сектор в България заради средствата, които предоставя Европейският съюз. По думите й може да има взаимен интерес и в сферата на животновъдството, производството на мляко, пчелен мед и розово масло, което е достигнало високо технологично ниво.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини