Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Правителството действаше екипно и успяхме да разрешим тежката ситуация на българо-турската граница. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред депутатите от парламентарната ресорна комисия.
13/02/2014

Правителството действаше екипно и успяхме да разрешим тежката ситуация на българо-турската граница. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред депутатите от парламентарната ресорна комисия. Срещата се състоя заради настъпилите проблеми на превозвачите при преминаване на през ГКПП „Капитан Андреево” и ГКПП „Лесово” и в нея взеха участие представители на браншови организации.

Предстои двамата министри на транспорта и автомобилните администрации на България и Турция да проведат преговори на 17 февруари 2014 г. за нов подход в разрешаването на проблемите на бранша и осъществяване на по-конструктивен диалог. Данаил Папазов добави още, че вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева вече е запознала Народното събрание със ситуацията, обсъдена и на оперативно заседание на Министерски съвет. Тя е поддържала постоянни контакти с посланика на Република България в Турция и на Република Турция в България.

Данаил Папазов отбеляза, че министърът на външните работи Кристиян Вигенин неколкократно  е обсъдил неприятната ситуация с колегата си от турска страна и е получил уверение за разрешаването на проблема. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията информира народните представители и за разговорите си с еврокомисаря  по транспорт Сиим Калас.

Както е известно, през изминалата нощ временно решение на конфликта бе намерен и трафикът беше временно възстановен. В резултат на променената позиция на турската страна и за да демонстрира добра воля, българската Автомобилна администрация е предоставила нужното количество разрешителни на превозвачите от южните ни съседка.

Веднага след падането на блокадата на граничен пункт "Капитан Андреево" до обяд у нас са влезли 585 тежкотоварни автомобила, а в посока Турция са минали 434 тежкотоварни автомобила.

При ГКПП „Лесово” на българска територия са преминали 272 тежкотоварни автомобила, а в обратна посока 360.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини