Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът одобри гласуването с интегрална бюлетина с поредни номера при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс
18/02/2014

Парламентът одобри гласуването с интегрална бюлетина с поредни номера при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Народните представители гласуваха бюлетините да се отпечатват от печатницата на БНБ по реда, по който се печатат ценни книжа. Те ще се печатат в кочан по 100 броя и трябва да имат полиграфска защита. На кочаните и на бюлетините ще остава един и същи номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват, преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

Депутатите приеха и изискванията към машините за експерименталното машинно гласуване. Системата трябва да гарантира тайната на вота и свободното изразяване на волята на избирателите, да има лесен за управление софтуер, да е максимално надеждна, да не изисква специални умения за гласуването и др.

Предизборната кампания в програмите на БНТ и БНР ще се открива и закрива с клипове на партиите, коалициите и инициативните комитети с продължителност до 40 секунди, които ще се излъчват безплатно. При избори за президент и вицепрезидент предизборната кампания по БНТ и БНР ще се открива и закрива с обръщения на кандидатските двойки с продължителност до 3 минути за всяка от тях, които няма да се заплащат.

Резултатите от социологически проучвания за изборите ще се оповестят след 19.00 часа в деня на вота. Мнозинството не прие предложението на Павел Шопов от ПГ на Партия Атака да се забрани обявяването на социологически проучвания в изборния ден под каквато и да е форма. Той се аргументира с установената практика през последните години данните на социолозите да са под формата на класации на песни, цветя, книги и др.

Парламентът прие в периода от насрочването на изборите до самия изборен ден всяко огласяване на данни от проучвания да съдържа информация за възложителя, изпълнителя и източниците на финансиране. Резултатите не трябва да се огласяват под каквато и да е форма в деня за размисъл и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната. Според текстовете на Изборния кодекс ЦИК ще вписва в публичен регистър социологическите агенции, които ще извършват проучвания в изборния ден, а на анкетьорите ще издава удостоверения. Допитванията ще трябва да стават извън избирателните секции.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини