Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правни въпроси в 42-рото Народно събрание разгледа предложението на президента на Република България Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум съвместно с изборите за членове на Европейския парламент
26/02/2014

Комисията по правни въпроси в 42-рото Народно събрание разгледа предложението на президента на Република България Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум съвместно с изборите за членове на Европейския парламент. Въпросите на държавния глава са свързани с вида на избирателната система – дали тя да бъде мажоритарна или пропорционална, с въвеждането на задължително гласуване, както и с възможността за дистанционно гласуване по електронен път.

Секретарят на президента по връзки с гражданското общество Румяна Коларова разясни пред депутатите от комисията, че целта на предложението е да се даде възможност на суверена да се произнесе по тези въпроси. От ПГ на ПП ГЕРБ отбелязаха, че с едновременното провеждане на референдума и изборите за евродепутати ще бъдат спестени 13 мил. лева на българския данъкоплатец.

Участниците в дискусията приветстват референдума като най-висша форма на пряка демокрация, но според част от тях въпросите на президента са неясно формулирани и ненавременни. Държавата не е готова за електронно гласуване, тъй като не се осигурява напълно тайната на вота, а освен това няма техническа възможност, защото личните карти в България не притежават електронен чип, с който да се идентифицира гласуващият. Иван Иванов от ПГ на Коалиция за България отбеляза, че не е съгласен с предложението по задължителното гласуване, тъй като правото да бъдеш избиран и да избираш е залегнало в Конституцията на Република България.

Председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак представи своето становище по внесеното предложение. Той също не е съгласен с поставените въпроси в предложението на президента. И сега има възможност за мажоритарен избор чрез инициативни комитети, а неясно формулираният въпрос не дава яснота какви мерки трябва да предприеме Народното събрание, каза Четин Казак. По въпроса за електронното гласуване председателят уточни, че интернет е публична мрежа, а освен това тайната на вота изисква гражданинът да е упражнил това си право без чужда намеса, за което няма гаранция. Има решение на Конституционния съд, че електронното гласуване не е противоконституционно при условие, че се гарантира сигурността на упражнявания вот по интернет. Относно втория въпрос Четин Казак каза, че гласуването е право и то не може да бъде задължение.

Комисията по правни въпроси не подкрепи предложението на президента за произвеждане на национален референдум по посочените въпроси.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини