Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Законови промени, с които да се прекратят или поне да се ограничат възможностите за политически назначения в държавната администрация, ще предложи в окончателния си доклад Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия.
27/02/2014
Законови промени, с които да се прекратят или поне да се ограничат възможностите за политически назначения в държавната администрация, ще предложи в окончателния си доклад Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия. Периодът, който обхваща проверката на комисията, е от август 2009 до март 2013 г.

За това време са освободени от работа  44 021 служители, като 761 от тях са били върнати със съдебно решение заради нарушения, показва справка, цитирана от председателя на комисията Таско Ерменков от Коалиция за България. От тях 35 189 са уволнените служители от министерствата, като най-много са освободените от финансовото и вътрешното ведомство. От общия брой, 6 770 са ръководните кадри, а 19 430 - държавни служители, които са били назначени по Закона за държавния служител.

По думите на Таско Ерменков винаги е имало партийни назначения и това няма как да се избегне, но проблемът в този период е в мащаба. Администрацията е най-важната компонента в развитието на държавата и ако нямаме администрация, която да работи в полза на държавата, няма да имаме прогрес като държава и общество, отбеляза той. Таско Ерменков обмисля още в предстоящите законодателни промени да залегне и създаването на допълнителен независим орган, който да гарантира неприкосновеността и независимостта на държавната администрация.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини