Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С полагане на венец пред паметника на Незнайния воин започна официалното посещение на председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили в България
25/02/2015

С полагане на венец пред паметника на Незнайния воин на 25 февруари 2015 г. започна официалното посещение на председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили в България. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

България подкрепя европейския избор на Грузия и е готова да споделя своя опит в тази сфера, заяви в разговора със своя грузински колега Цецка Цачева. Като израз на тази подкрепа председателят на Народното събрание припомни, че българският парламент е бил сред първите, ратифицирали Споразумението за асоцииране. Цецка Цачева изрази надежда до срещата на върха в Рига всички парламенти на страните-членки на ЕС да ратифицират споразумението.

Председателят на парламента на Грузия благодари за ясната ангажираност на България с европейската перспектива на Грузия. Той информира Цецка Цачева за усилията и предприетите политики в неговата страна за укрепването на демократичните институции и правовата държава, както и за напредъка в областта на съдебната реформа.

Отношенията между България и Грузия са на отлично ниво, между двете страни няма открити въпроси и общото им желание е да задълбочават взаимноизгодното си сътрудничество във всички области, констатираха в разговора двамата председатели. Има подчертано желание за по-активно сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, в това число засилване на връзките между парламентите на двете страни.

За България Грузия е традиционен икономически партньор, подчерта Цецка Цачева и потвърди интереса на страната ни за дългосрочно сътрудничество в областите на енергийната сигурност, транспортните коридори, селското стопанство и туризма. Икономическите връзки между България и Грузия през последните години се развиват интензивно като страната ни е на девето място сред основните търговски партньори на Грузия, показва статистиката.

Двамата председатели бяха категорични, че сътрудничеството между законодателните институции на ниво комисии и групи за приятелство играе ключова роля в общия стремеж на двете страни за благоденствие и напредък.

По-късно грузинските парламентаристи разговаряха с президента на Република България Росен Плевнелиев.

На 26 февруари 2015 г. председателят на парламента на Грузия Давид Усупашвили и водената от него парламентарна делегация бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание. След това гостите разговаряха с ръководствата на Комисията по външна политика и Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отново потвърди позицията на България в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Грузия. Тя подчерта, че двустранните отношения са традиционно добри и заяви готовност за задълбочаване на съвместното сътрудничество между парламентарните комисии в двете законодателни институции. Беше отбелязано, че подписването на Споразумение за асоцииране от Грузия е резултат на упорита и последователна работа на грузинските институции. Грузия е страната, която може да служи за пример сред страните от Източното партньорство, подчерта на срещата народният представител от парламентарната група „БСП лява България” Кристиан Вигенин и добави, че България може да предостави на Грузия експертна помощ, да бъде споделен нейният опит в подготовката за членство в ЕС и по-специално за синхронизиране на законодателството с европейските норми.

Председателят на парламентарната Комисия по външна политика на Грузия Тедо Джапаридзе отбеляза, че страната му се стреми към евроатлантическа интеграция, но разбира, че пътят до постигането на тази цел е дълъг и труден. Затова и за нас би бил полезен натрупаният от България опит в периода преди пълноправното членство в ЕС, подчерта той.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев определи като завидни постиженията на Грузия през последните години във връзка предприетите политики за укрепването на демократичните институции и правовата държава. По думите му това се дължи на практичния и прагматичен подход на институциите в страната.

В рамките на визитата си в България грузинската парламентарна делегация има срещи с министър-председателя на Република България Бойко Борисов и с министъра на външните работи Даниел Митов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини