Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българският фолклор е магия, но и памет, а без памет един народ е обречен на забвение, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на 15-тия събор на народното творчество „Пирин пее“
05/08/2018
Българският фолклор е магия, но и памет, а без памет един народ е обречен на забвение. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която поздрави участниците и гостите на заключителния концерт на 15-тия събор на народното творчество „Пирин пее“. Тя отбеляза, че с многообразието от песни, танци и ритми, носии и шевици Пирин омагьосва своите гости.

Когато Пирин пее, природата замлъква, а боговете слизат на земята, за да се насладят на това чудо - спиращите дъха песни и танци, каза Цвета Караянчева. По думите й няма друг фолклор в света, в който така да се вплетени мъката и радостта.

Пред нас стои задачата да съхраним нашите традиции и да ги предадем на идните поколения, подчерта председателят на парламента. България е малка, но благословена с прекрасни хора, природа, фолклор, отбеляза Цвета Караянчева. Вие, чедата на Пирин, сте пазителите на тази съкровищница, на фолклорната магия, обърна се тя към участниците в събора.

В заключителния  концерт участваха Ансамбъл „Пирин“ и Фолклорна група „Веселинка“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини