Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
НС възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с КФН да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ на лицата, сключили със застрахователна компания "Олимпик" договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност"
21/08/2018

Народното събрание възложи на вицепремиера и министър на външните работи и на министъра на финансите съвместно с Комисията за финансов надзор да предприемат действия за търсене на възможности за оказване на помощ (включително при необходимост на правна помощ) на лицата, сключили със застрахователна компания "Олимпик" договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август 2018 г. във връзка с отнемане на лиценза на застрахователя. Решението, предложено от ГЕРБ, беше прието със 107 гласа "за", 5 "против" и 39 "въздържал се".

Парламентът задължи КФН да представи доклад на НС за осъществения от нея надзор върху дейността на "Олимпик", заедно с информация за собствеността на застрахователя и направените от него вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд.

В срок до 7 септември министрите на външните работи и на финансите и председателят на КФН трябва да информират парламента за предприетите действия по случая, а КФН да представи доклада си.

Със 73 гласа "за", 26 "против" и 74 "въздържал се" мнозинството в парламента отхвърли проекторешението на БСП, което предвиждаше да се предприемат действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на права на лицата, сключили застрахователни договори за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" със застрахователна компания "Олимпик", чието действие е прекратено на 17 август 2018 г.

Кризата с Търговския регистър е преодоляна. Това заяви в извънредното парламентарно заседание министър-председателят Бойко Борисов при изслушването му във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за възникналата криза с Търговския регистър.

Бойко Борисов заяви, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г. Продължава процесът на възстановяване на базата данни към август. Имам уверението на Държавна агенция "Електронно управление", че ще имаме работещ с пълните си функционалности Търговски регистър може би до края на седмицата, посочи премиерът. Той отбеляза, че успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове.

Бойко Борисов представи хронология на проблема и отбеляза, че проблемите, техният мащаб и причините бяха известни още в първите 24 часа след срива на базата данни. Той отбеляза, че приоритет занапред е да се поддържат най-високи стандарти за мрежовата и информационна сигурност.

Парламентът гласува оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн. Тя ръководеше управление "Застрахователен надзор".

В гласуването участваха 144 народни представители, от които 138 бяха "за", трима - "против", а трима се въздържаха.

Ралица Агайн подаде оставка днес по време на извънредното заседание на Народното събрание, на което бе обсъден случаят с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания "Олимпик".

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини