Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински прие в Народното събрание председателя на Бундесрата на Федерална Република Германия Петер Хари Карстенсен
31/08/2006
ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ПРИЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БУНДЕСРАТА НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ ПЕТЕР ХАРИ КАРСТЕНСЕН

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 31 август 2006 г. председателя на Бундесрата на Федерална Република Германия Петер Хари Карстенсен. Германският гост е на официално посещение в България от 31 август до 2 септември 2006 г. по покана на председателя на Народното събрание.

От българска страна в срещата участваха заместник-председателят на Народното събрание доц. д-р Камелия Касабова, председателят на Комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов, заместник-председателят на Комисията по земеделието и горите доц. Пламен Моллов и народният представител Мария Капон. От германска страна в срещата участва и държавният секретар и пълномощен представител на провинция Шлезвиг-Холщайн Клаус Шюлер.

Като подчерта усилията на всички български институции и на всички политически сили за изпълнение на изискванията по Договора за присъединяване към ЕС, Георги Пирински заяви, че очакванията на цялото българско общество са за достойно членство в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Той подчерта пред германския гост, че сферите, в които са съсредоточени усилията в момента, са преодоляване на проблемите в съдебната система, борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари.

Като информира госта за актуалната законодателна дейност на 40-то Народно събрание, Георги Пирински фокусира вниманието на председателя на германския Бундесрат върху работата на парламентарната комисия за борба с корупцията и подчерта, че за кратко време тя е успяла да завоюва публичен авторитет.

Председателят на парламента благодари за последователната подкрепа на Германия по пътя на страната ни към членство в евросъюза и допълни, че германските партньори са оказвали и продължават да оказват максимална подкрепа в преодоляването на всички предизвикателства в хода на процеса на подготовка.

Председателят на Бундесрата на Федерална Република Германия Петер Хари Карстенсен даде висока оценка на усилията на България в процеса на подготовка и изрази увереност, че България ще се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. и ще бъде пълноценен партньор на Германия в Европейския съюз. Германия според него е заинтересована от спешно членство на България в ЕС, защото то е гаранция и за мира и стабилонстта в региона. България може да разчита на пълната подкрепа на Германия както на финалния етап от преговорите, така и след приемането й като пълноправен член, допълни Петер Хари Карстенсен. Подчертан е интересът на Германия да разширява търговско-икономическото сътрудничество с България, както и да увеличава своите инвестиции в страната ни, заяви пред българските парламентаристи председателят на германския Бундесрат. Интерпретирайки предизвикателствата пред разширяващия се ЕС, Карстенсен посочи, че от изключителна важност е как гражданите възприемат този процес. Според него важно за България е да покаже, че е в състояние да допринесе за един по-силен, по-жизнен и по-конкурентен ЕС, да даде гаранции, че ще бъде добър член на съюза, спазващ правилата и законите и съдействащ за успеха на съюза в един свят на глобална конкуренция и нови предизвикателства.

Докладът на Европейската комисия през септември ще оформи окончателно нашето решение относно ратификацията на Договора за присъединяване на Българи към ЕС, но аз съм убеден, че Германия по никакъв начин няма да забави процеса на членство на страната ви, каза още Петер Хари Карстенсен.

След срещата в Народното събрание двамата председатели поднесоха венци на паметника на “Незнайния воин”.

Програмата на Петер Хари Карстенсен предвижда и срещи с Президента на Република България Георги Първанов, с министър-председателя Сергей Станишев, с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и с ръководството на Комисията по европейска интеграция с председател Атанас Папаризов.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини