Народно събрание на Република България - Начало
Начало> 43-то Народно събрание > Парламентарни комисии
Парламентарни комисии
Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
Проведе се ІV-то заседание на Съвета за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
07/12/2016
На 6 декември 2016 г. се проведе ІV-то заседание на Съвета за обществени консултации (СОК) към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), под председателството на Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара.
На заседанието присъстваха г-н Иван Славчов - главен секретар на Народното събрание; г-н Светлин Танчев - председател на КЕВКЕФ; г-жа Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика и член на КЕВКЕФ; г-жа Силвия Хубенова и г-н Иван Иванов - заместник-председатели на КЕВКЕФ; г-н Кристиан Вигенин - член на КЕВКЕФ; проф. д-р Жасмин Попова - съветник на г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание, както и представители на Секретариата за Парламентарното измерение на Българското председателство.
В заседанието взеха участие заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката в оставка г-жа Меглена Кунева, г-жа Яна Дочева - заместник-директор на Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, г-жа Генка Георгиева - директор на Дирекция „Политики и институции на Европейския съюз“ в Министерство на външните работи, както и експерти от дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ в Администрация на Министерски съвет.
Във връзка с напредъка по приоритетите и подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС, г-жа Меглена Кунева представи първия принос към 18-месечната програма на триото ни Естония – България - Австрия, изпратен до Генералния секретариат на Съвета на 3 ноември. Приносът съдържа 5 основни акцента:
• Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност;
• Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани;
• Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата;
• Съюз на свобода, сигурност и правосъдие;
• Съюзът като мощен фактор на световната сцена.
Вицепремиерът и министър на образованието в оставка г-жа Меглена Кунева отчете, че България се движи по график по отношение на изготвянето на приоритетите на Председателството на Съвета на Европейския съюз.
Г-жа Кунева обясни още, че всички държави, включително Естония, която председателства Съвета преди нас, споделят позицията, че е твърде рано Тройката да извежда конкретни приоритети. Австрия, която поема председателството след нас, все още не е изпратила своя принос на Генералния секретариат. Г-жа Кунева счита, че това е логично предвид сложната в международен план ситуация. Приоритетите и дневният ред на Европейския съюз се променят динамично. Тя обобщи факторите, които определят програмата и приоритетите на Ротационното председателство. От последните решения на Европейския съюз, предложенията и работната програма на Европейската комисия, от състоянието на законодателните досиета, от задължителните теми като Европейския семестър, от глобалния контекст и кризисните ситуации се определят 90-95 % от програмата. Собствените приоритети формират едва 5-10 %.
Г-жа Меглена Кунева коментира, че детайлите по Брекзит вероятно ще бъдат финализирани по време на Българското председателство.
По време на Българското председателство ще бъдат проведени 192 събития за 181 дни, обяви още г-жа Кунева. Тя отправи призив към общините и представителите на неправителствения сектор, бизнеса и академичните среди да се включат активно с предложения за съпътстващи събития, които да допълнят образа на страната. Такива биха могли да бъдат тематични конференции или браншови форуми, уточни г-жа Меглена Кунева.
Във втората част на заседанието се проведе дискусия на тема: „Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС“ с водещ лектор проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Всички членове на СОК получиха от Дипломатическия институт към МВнР книгата „Ротационното председателство в Европейския съюз“ с автор проф. д-р Ингрид Шикова.