Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по образованието и науката
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
23/05/2018
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ,
УЧЕНИ И ТВОРЦИ, МУЗЕЙНИ,
ЧИТАЛИЩНИ И БИБЛИОТЕЧНИ ДЕЯТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ,
СКЪПИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ,


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДА СЛАВИМ ЗАЕДНО ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ! ДА СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД ДЕЛОТО НА ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ТРУДИ ЗА ГРАМОТНОСТ, ЗНАНИЕ И ДУХОВНО ВЕЛИЧИЕ НА ЦЯЛАТА НИ НАЦИЯ. ЗАЩОТО НАШАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКА. НАШИТЕ БУКВИ СА ТЕЗИ, С КОИТО Е ИЗПИСАНА СЛАВАТА НА НАРОДА НИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. ТЕ СА ТЕЗИ, ЧРЕЗ КОИТО ПОМНИМ КОИ СМЕ И ЧРЕЗ КОИТО ПРЕДАВАМЕ ЗНАНИЕТО НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ТЕ СА В ОСНОВАТА НА ПРОГРЕСА НИ КАТО ДЪРЖАВА И НАЦИЯ.

НА ВСЕКИ 24 МАЙ ПРАЗНУВАМЕ ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ И СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ТРУДА НА ХИЛЯДИТЕ УЧИТЕЛИ, ПРОСВЕТИТЕЛИ И КУЛТУРНИ ДЕЯТЕЛИ. ДА БЪДЕШ РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ЗНАНИЕТО, ДА УЧИШ ДРУГИТЕ НА ВЕЛИЧИЕТО, НА ДУХОВНОТО Е МИСИЯ, ДОСТОЙНА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ МАЛЦИНА. ЗА ВАС СА ВСИЧКИ ДУМИ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ПОЧИТ - ЗА ВАС, КОИТО СЪЗДАВАТЕ ПРОГРЕСА И ПАЗИТЕ БЪЛГАРЩИНАТА. НА ВАС СЕ ПОКЛАНЯМЕ, ВАС КИЧИМ С ЦВЕТЯ, ЗА ВАС ПЕЯТ И РЕДЯТ СТИХОВЕ ДЕЦАТА НИ. ЗАЩОТО БЕЗ ПРОСВЕЩЕНИЕ НЯМА ДА НИ ИМА. ТЪРЖЕСТВОТО НА ГРАМОТНОСТТА, НАУКАТА И КУЛТУРАТА Е ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРИЯ! ПАЗЕТЕ И НИ УЧЕТЕ! БЪДНИНИТЕ НИ СА ТОВА, КОЕТО СМЕ БИЛИ И ТОВА, КОЕТО СМЕ: ВЕЛИК НАРОД СЪС СВОЯ ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!

ПОМНЕТЕ НАПИСАНОТО ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР В „ЗА БУКВИТЕ“ : “… БРАТЯ, БОГ Е ДАЛ РАЗУМ НА СЛАВЯНИТЕ, КОМУТО СЛАВА И ЧЕСТ, И ВЛАСТ, И ПОКОЛЕНИЕ СЕГА И ВИНАГИ В БЕЗКРАЙНИТЕ ВЕКОВЕ, АМИН.“

СОФИЯ, 24 МАЙ, 2018 Г.

МИЛЕНА ДАМЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА