Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по образованието и науката
Депутатите от три парламентарни комисии искат конкретни и бързи решения за трудовите договори на ученици
07/02/2018
Милена Дамянова, ГЕРБ: Не искам стратегии, а решения за дуалното образование
Промени в законодателството при приемането на ученици на работа от фирмите по правилата на дуалното обучение/учене чрез работа/ трябва да бъдат внесени в Народното събрание до края на месец март т.г. Това поискаха председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризма в 44-то Народно събрание.
Народните представители от трите комисии се събраха на 7 февруари 2018 година на съвместно заседание, за да изслушат министър Бисер Петков, министър Красимир Вълчев и зам.-министър Лъчезар Борисов за развитието на дуалната система и предизвикателствата пред нея. Най-големият проблем е с трудовите договори на учениците, включително и тези, които са непълнолетни. Работодателите, които активно участват в дуалната форма на обучение, както и самите училища, срещат трудности при издаване на разрешителни за работа от Инспекцията по труда или при определянето на годишен платен отпуск в условията на ученическа ваканция. Има неясноти при социалното и здравното осигуряване на тези ученици.
„Дуалната система на обучение гарантира нашето икономическо бъдеще. Нужна ни е конкретна информация за картата на дуалното образование, както и да кажете какви са предизвикателства, включително и в законодателството, пред тази система. На мен лично ми омръзна от стратегии и обещания, очаквам конкретни решения“, каза Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, която водеше общото заседание на трите парламентарни комисии и с представители на трите министерства. „Темата е изключително важна и затова всички сме тук“, добави председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев. Според него вече е време Министерството на труда и социалната политика, което е в основата на решението на проблема с какви договори да бъдат наемани ученици, да предложи решение. „Някои от тях вече завършиха образование и имат по две-три деца, а ние още обсъждаме с какви договори да работят“, каза Кънев. Председателят на Комисията по социална политика д-р Хасан Адемов също заяви, че е от изключително значение да се намери точното мястото на трудовите договори за учениците в законодателството.
Трите министерства имат работна група, която коментира проблеми с промените в законодателството, но до този момент тя не е предложила решения. Разсикванията се водят в две посоки – дали това да е в Кодекса на труда или в специалния закон за професионалното обучение. „До края на март месец очакваме конкретни текстове за законодателна промяна от работна група, в която да участват представители на трите министерства, директори на училища, Националната агенция по професионално образование и обучение, представителите на швейцарския, германския и австрийския проект за дуално обучение, както и експерти към парламентарните комисии“, каза Дамянова. Първата сряда на месец април т.г. ще се проведе ново съвместно заседание по темата.