Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта
СПОРТЪТ Е НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА
17/01/2018
Възможностите за развитие на сътрудничеството и обмен на спортни практики и младежки политики между България и Азърбайджан обсъдиха председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и гости от Милли Меджлиса в Азербайджан

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов се срещна с председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев, член на Комисията по младежта и спорта, Агаджан Абиев - член на Комисията по въпросите на семейството, жените и на децата и на Комисията по наука и образование и със Сабир Гаджиев –депутат, Член на Комисията по правна политика и държавните сгради. На срещата присъстваха нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова –извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София, както и народните представители от Комисията по въпросите на децата младежта и спорта Весела Лечева, Боряна Георгиева, Стефан Апосотолов, Севим Али и Елхан Кълков. На срещата бяха обсъдени възможностите за обмен на добрите спортни практики между двете страни, както и обмена на младежките политики.
Славчо Атанасов увери гостите, че България и Азърбайджан са приятелски страни и добри партньори. Политическите отношения между двете страни са на високо ниво. Партньорството между тя е в сферата на търговията, икономическото сътрудничество, транспорта, енергетиката, туризма, културата и образованието, фармацията, информационните технологии и земеделието. Между България и Азербайджан са подписани над 70 двустранни документи. През март 2015 г. в рамките на посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България,президентите на България и Азербайджан подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни. „Това е изключително важен документ за отношенията между двете страни. Нашата голяма амбиция е България да възстанови успехите си в спорта. Спортът е политика“ –това каза председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев уточни, че заедно с председателят на Групата за приятелство България –Азербайджан в Народното събрание Хамид Хамид са решили да се проведат турнири по футбол и тенис между двата парламента.