Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
Кристиан Вигенин се срещна с ръководството на ННЕК-ЮНЕСКО
28/07/2017
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) се срещна с ръководството на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Бяха обсъдени дейностите на Клуба по защита и популяризиране на българското материално и нематериално културно наследство и трудностите, които среща при осигуряване на дейността си. ННЕК-ЮНЕСКО очаква по-сериозна подкрепа от компетентните държавни институции.
Кристиан Вигенин подчерта, че следващата година е обявена от Европейския съюз за Европейска година на културното наследство и това съвпада с Българското председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка предложи ННЕК-ЮНЕСКО да стане част от Временния състав на Обществения съвет към КЕВКЕФ, за да помогне с експертиза и идеи провеждането на Парламентарното измерение на Председателството.
Кристиан Вигенин получи от председателя на ННЕК-ЮНЕСКО Кристиян Калчев подарък фото-картина на Ахтополския фар, заснета при последната научна експедиция на организацията, проведена в област Бургас, в която участие са взели 12 студенти от Софийски университет. Експедицията е част от програмата "Приятели на българските съкровища", целяща да рекламира българското културно-историческо и природно наследство през мрежата на ЮНЕСКО клубовете в света.