Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Архив Народно събрание

Участие в среща на Председателите на Конференцията на комисиите по европейските въпроси в парламентите на ЕС (КОСАК), Малта, 22-23 януари 2017 г.
26/01/2017
На 22 и 23 януари 2017 г. в Малта се проведе среща на Председателите на Конференцията на комисиите по европейските въпроси в парламентите на ЕС (КОСАК).
Конференцията отбеляза началото на Парламентарното измерение (ПИ) на Малтийското председателство на Съвета на ЕС и на нея бяха обсъдени приоритетите на застъпващото през януари 2017 г. председателство, както и Работната програма на Европейската комисия за 2017 г.
Делегацията на Народното събрание на Република България включваше г-н Светлин Танчев – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), г-н Младен Ламбев – координатор на ПИ на Българското председателство на Съвета на ЕС и г-жа Кристина Игнатова – сътрудник в Секретариата на ПИ на Българското председателство на Съвета на ЕС. Техническа, логистична и организационна подкрепа на парламентарната делегация беше оказана от Лидия Симова – главен експертен сътрудник в КЕВКЕФ.
Конференцията стартира с приветствени слова от г-н Анджело Фаруджа – председател на малтийския парламент и г-н Лучано Бусутил – председател на Комисията по външни и европейски въпроси и продължи с дебати в рамките на заложените в дневния ред теми.
Последният ключов говорител на конференцията бе г-н Бастиян ван Апелдоорн – председател на Комисията по европейски въпроси в холандския Сенат. Той обърна внимание на стартиралата по време на Холандското председателство (1 януари – 30 юни 2016 г.) инициатива парламентът на държавата, поемаща първото ротационно председателство за годината, да събере и обобщи информация от останалите парламенти относно кои досиета попадат в техните годишни работни програми. От своя страна Малтийското председателство се ангажира да продължи тази добра практика и през 2017 г.