Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Декларации и обръщения
Декларация на Народното събрание на Република България по повод на терористичния акт на летище Бургас на 18 юли 2012 г.
19/07/2012

 


ДЕКЛАРАЦИЯ

на Народното събрание на Република България по повод на терористичния акт на летище Бургас на 18 юли 2012 г.

 На 18 юли 2012 г. на летище Бургас бе извършено тежко терористично нападение, при което загинаха и бяха ранени мирни български и израелски граждани.

България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора.

Подобен акт на територията на суверенна държава – член на Европейския съюз, е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир.

Четиридесет и първото Народно събрание на Република България,

– като изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и своето съпричастие към преживяното от пострадалите;

– като безусловно осъжда отнемането на невинни човешки животи и се прекланя пред гибелта на всички мирни хора, станали жертва на терористични атаки по света;

– като намира дейността на терористичните организации за една от най-сериозните заплахи за световния мир;

– като потвърждава ангажиментите на Република България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма,

ДЕКЛАРИРА:

1. Категорично осъжда терористичния акт, извършен на 18 юли 2012 г. на летище Бургас.

2. Настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда.

3. Изисква от правителството на Република България да окаже своевременна и пълноценна помощ за пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани.

Декларацията е приета от 41-ото Народно събрание на 19 юли 2012 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание: Цецка Цачева

6992