Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Декларации и обръщения
Декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа
18/02/2014

 


ДЕКЛАРАЦИЯ

във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа

Народното събрание на Република България:

Отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология.

Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

Призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Настоятелно призовава в Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република“, в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички ще спадат под един общ закон…“.

Призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на Деня на Левски.

Декларацията е приета от 42-то Народно събрание на 19 февруари 2014 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание: Михаил Миков

1183