Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността"


„Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ беше темата на втория публичен дебат в Народното събрание в рамките на инициативата „Европейски разговори в парламента”. Специални гости на събитието бяха Кристалина Георгиева – еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Даниел Грос – директор на Центъра за европейски политически проучвания и Александър Андреев – главен редактор на българската редакция на радио „Дойче веле“.

Инициативата „Европейски разговори в парламента” е на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Публичен дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?” се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Той е първият от серията дискусии „Европейски разговори в парламента”, инициирани от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В дебата участваха избраният за президент на България Росен Плевнелиев, министри, народни представители, евродепутати, дипломати, представители на неправителствения сектор. Специалните гости бяха Елмар Брок, член на ЕП и един от говорителите на ЕНП и Жан-Доминик Джулиани, президент на фондация "Робер Шуман".

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на Вацлав Хавел. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че името на бившия чешки президент завинаги ще бъде свързано със свободата, с обединението на Европа, с ценностите на демокрацията.

 Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционални отношения и администрация Марош Шефчович се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева и беше приветстван в пленарната зала на Народното събрание. Той е в България по покана на председателя на комисията по европейски въпроси Моника Панайотова.

Еврокомисар Шефчович беше специален гост на Народното събрание, за да представи пред председателите и членовете на постоянните комисии основните приоритети, заложени в Годишната програма на Европейската комисия за 2012 г.

България е изпълнила критериите за членство в Шенген и би трябвало вече да е член на безвизовото пространство, заяви в изявление пред медиите заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация.