Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Разширяването на ЕС ще бъде приоритет на гръцкото председателство на евросъюза
15/01/2003
РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС ЩЕ БЪДЕ ПРИОРИТЕТ НА ГРЪЦКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОСЪЮЗА


Разширяването на Европейския съюз, включително успешното продължаване на преговорите с България и Румъния и спазването на сроковете за присъединяването им през 2007 г., ще бъде основен приоритет на гръцкото председателство на Европейския съюз. Това каза днес третият заместник-председател на гръцкия парламент и председател на комисията по европейските въпроси към него Динос Вретос пред членовете на българската комисия по евроинтеграция. Днес представителите на гръцката комисия се срещнаха с членовете на комисията по евроинтеграция към Народното събрание по инициатива на българските парламентаристи.
Сред приоритетите на гръцкото председателство Вретос посочи проблемите с миграцията и нелегалната емиграция. В тази посока трябва да има контрол на границите и да може качеството на живота на емигрантите да бъде като на гражданите на съответните държави, отбеляза той. Реформата на европейската икономика и социалната област, бъдещето на Европа и създаването на европейска Конституция, както и международното представяне на ЕС ще бъдат другите приоритети на гръцкото председателство.
На днешната среща бяха обсъдени и въпроси, свързани с развитието на регионалното балканско сътрудничество и работата на Конвента за бъдещето на Европа. Гостите се интересуваха как българите приемат изискванията от страна на Европейския съюз. Гръцките парламентаристи споделиха своя опит за изминатия път в преговорния процес и трудностите, които са имали. Те заявиха, че ще направят всичко възможно България да не среща такива пречки при преговорите за членство в ЕС.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини