Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българо-руските политически, икономически и културни отношения обсъдиха Огнян Герджиков и Игор Иванов
30/01/2003
БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ОТНОШЕНИЯ ОБСЪДИХА ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ И ИГОР ИВАНОВ


Българо-руските политически, икономически и културни отношения обсъдиха днес председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и министърът на външните работи на Руската федерация Игор Иванов. Обединихме се около мнението, че 90-те години бяха пропилени в българо-руските отношения, но от една година двустранните отношения бележат нов етап на доверие, сътрудничество, взаимноизгодност и предсказуемост, подчерта Огнян Герджиков. Той посочи, че за това свидетелстват и последните разменени визити на най-високо равнище. Председателят на парламента посочи, че 2003 г. също ще бъде изпълнена с такива срещи. В началото на март на посещение в България ще пристигне руският президент Владимир Путин, през април българска парламентарна делегация, водена от Огнян Герджиков, ще посети Москва, а се очаква и визита в България да направи председателят на правителството Михаил Касянов, както и председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов.
Това свидетелства за динамичния политически диалог и политическата воля на двете страни да развива отношенията си във възходяща посока и неминуемо ще даде отражение и на активизирането на търговско-икономическите и културните отношения, заяви Огнян Герджиков. Външният министър на Руската федерация Игор Иванов подчерта, че разговорите му в София потвърждават, че линията, която е поело новото ръководство на страната получава подкрепата на всички основни политически сили. Смятам, че сътрудничеството в политическата, икономическата и културната сфера отговаря на интересите на двете държави, допълни той. Застоят, забелязан през 90-те години е едно ненормално явление за богатата история на контактите между България и Руската федерация, заяви Иванов. Смятам, че ние бихме могли да дадем един импулс на отношенията на двете страни в посока, която да отговаря на традициите на стремежите на нашите народи, допълни той.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини