Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Република Италия Романо Проди
17/01/2007

Георги Пирински се срещна с министър-председателя на Република Италия Романо Проди

17 януари 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 17 януари 2007 г. с министър-председателя на Република Италия Романо Проди и придружаващата го делегация. Италианският премиер е на еднодневно официално посещение в България по покана на министър-председателя Сергей Станишев.

Двустранното сътрудничество за развитието на региона и бъдещето на Европейската конституция бяха сред основните теми на разговора.

Основен акцент бе поставен на участието на двете страни със синхронизирани позиции в процеса на сътрудничество в региона на Западните Балкани. Изтъкнат бе общият стремеж на България и Италия от развитието на инфраструктурни проекти, като специално бе подчертано значението на проекта за транспортен коридор номер 8. Италианският премиер заяви, че е от изключителна важност двете страни да предприемат бързи съвместни действия за изграждането на коридора, който в настоящия момент е по-важен отвсякога за бъдещето на целия регион.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински подчерта изключителната важност на интензивния диалог между двете страни в рамките на регионалните организации. Той подчерта на срещата, че България ще бъде председател на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа от април 2007 г. и в това си качество, а и вече като член на Европейския съюз, ще положи максимални усилия за развитието и стабилността на региона.

Той изрази готовността на българската страна да бъде активен партньор във всички области на сътрудничество. Двамата дадоха много висока оценка на развитието на търговско-икономическите отношения и подчертаха необходимостта от задълбочаване парламентарните контакти и на връзките между България и Италия в сферата на културата.

Висока оценка бе дадена и на развитието на сътрудничеството в сферата на съдебната система. Италианският премиер изтъкна, че реформите в България се реализират много по-успешно от очакваното.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински постави въпроса за българските медици в Либия, като подчерта необходимостта ясно да бъде потвърдено, че са недопустими подобни присъди по начина, по който се прави това. Той допълни, че България разчита на подкрепата на своите партньори по този важен за страната ни въпрос.

Романо Проди от своя страна заяви, че лично е положил усилия и е допринесъл въпросът да намери широк отзвук в международната общественост и увери, че ще продължи да съдейства за разрешаването на проблема.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини