Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Георги Пирински прие в Народното събрание Президента на Република Гърция Каролос Папуляс
13/02/2007

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ПРИЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ КАРОЛОС ПАПУЛЯС

13 февруари 2007 г.

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 13 февруари 2007 г. в Народното събрание Президента на Република Гърция Каролос Папуляс. Гръцкият президент е на тридневно държавно посещение в България.

Георги Пирински приветства високопоставения гост и отбеляза, че това е първото посещение на президент в Народното събрание след присъединяването на България към Европейския съюз. В разговора председателят на парламента изтъкна, че отношенията между България и Гърция имат трайна основа, която в условията на членство в ЕС ще се разширява и задълбочава. Република Гърция беше активен и предан партньор по време на цялата подготовка на България за членство в Евросъюза, посочи Георги Пирински. Той подчерта, че новите реалности създават условия двете страни непрекъснато да разширяват взаимноизгодно търговско-икономическо сътрудничество, да активизират контактите между гражданите и фирмите, да играят стабилизираща роля сред страните от Югоизточна Европа и да имат споделена визия за енергийните баланси в региона.

Гръцкият президент, който се обърна към своя домакин като към добър и скъп приятел, акцентира върху разбирането, че ЕС улеснява и създава предпоставки за задълбочаване на връзките между двата народа и прави възможно Гърция и България да имат общ глас в европейското семейство. В рамките на съюза ние можем да бъдем по-силни и по-сплотени, подчерта той. Изправени сме пред необходимостта да съсредоточим усилията си върху осъществяването на редица взаимноизгодни проекти, сред които проектът "Бургас-Александруполис" и откриването на нови контролно-пропускателни пунктове, за да оползотворим в максимална степен стратегическите предимства, които ни дава ЕС, посочи Каролос Папуляс. В регион с не малко проблеми приятелството между Гърция и България има стратегическо значение, добави той.

В разговора Георги Пирински и Каролос Папуляс си припомниха 1995 г., когато като външни министри са работили за поставяне на началото на солидно сътрудничество между двете страни. В тази връзка те констатираха със задоволство, че подписаните тогава договорености са изиграли своята важна роля, защото са били подчинени на дългосрочни цели, благоприятстващи приятелството между двата народа и днешните перспективи за развитието им в рамките на ЕС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини