Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на гръцкия парламент Анна Бенаки изрази подкрепата на своята страна за осъдените в Либия български медицински сестри
26/02/2007

Председателят на гръцкия парламент Анна Бенаки изрази подкрепата на своята страна за осъдените в Либия български медицински сестри

26 февруари 2007 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 26 февруари 2007 г. с председателя на парламента на Република Гърция. Г-жа Анна Бенаки е на тридневно официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент.

Ролята на парламентите за развитието на отношенията между България и Гърция като страни-членки на Европейския съюз, парламентарното измерение на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, както и въпросът със съдбата на осъдените български медицински сестри в Либия бяха сред основните теми на разговора.

Двамата председатели направиха изявление за медиите.
Анна Бенаки изрази подкрепата на своята страна за осъдените в Либия български медицински сестри, за техните семейства и за българския народ. Подкрепяме тезата, че трябва  да бъде намерено справедливо решение на базата на международното право и при съблюдаване на хуманитарните принципи, подчерта Анна Бенаки.

Констатирахме, че България и Гърция са образец за добросъседски отношения в региона, отбеляза г-жа Бенаки. Тя изрази задоволството си, че посещава България вече като страна-член на ЕС и допълни, че връзките между двата народа са толкова активни, че в много отношения изпреварват начертанията на политиците. Гърция, България и Румъния са в обща ос в рамките на политиките на ЕС, посочи тя и заяви, че парламентите са най-добрият инструмент за осъществяването на тези политики. В тази връзка г-жа Бенаки изрази очакване за задълбочаване на парламентарното сътрудничество на всички нива. Тя отправи покана към Георги Пирински да посети Гърция.

Председателят на Народното събрание подчерта, че парламентите на двете страни-членки на ЕС могат да изиграят активна и сериозна роля в създаването на практически възможности за активизиране и развитие на контактите между гражданите и фирмите от двете държави. Това означава да бъдат доведени докрай много от договореностите, които са постигнати и са в процес на финализиране като тези по отношение на контролно-пропускателните пунктове, на инфраструктурата и на енергетиката, допълни той.

Георги Пирински посочи, че връзките между парламентите в рамките на многостранното сътрудничество в Югоизточна Европа могат да бъдат стабилизиращ фактор за целия район и допълни, че България, Гърция и Румъния имат съществена роля в този процес.

Председателят на парламента изрази признателност към Гърция и лично към г-жа Бенаки за ясната позиция на гръцката страна по отношение на трагедията с осъдените медицински сестри в Либия.

Председателят на гръцкия парламент разгледа пленарната зала на Народното събрание. Г-жа Анна Бенаки поднесе венец на паметника на “Незнайния войн”.

По-късно г-жа Бенаки се срещна с Президента на Република България Георги Първанов и с министър-председателя на Република България Сергей Станишев.

Програмата на посещението й включва също срещи с представители на гръцките общности в България, с Негово светейшество Патриарх Максим, както и посещение на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини