Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В навечерието на Националния празник на България в Народното събрание бе представена изложбата "Илюстрована хроника на Руско-турската война от 1877-1878"
01/03/2007

В навечерието на Националния празник на България в Народното събрание бе представена изложбата "Илюстрована хроника на Руско-турската война от 1877-1878"

1 март 2007 г.

Уникални документи и копия от гравюри и илюстрации на чуждестранни художници, придружавали армиите на участвалите в Освобождението на България държави, представя в Народното събрание изложбата "Илюстрована хроника на Руско-турската война от 1877-1878".  На 1 март 2007 г. председателят на Народното събрание Георги Пирински откри експозицията, организирана по повод националния празник на България - 3 март. На откриването присъстваха народни представители, посланици и представители на посолства на държавите, които са участвали в Освобождението на България, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил, видни български историци, сред които проф. Георги Марков, проф. Георги Бакалов.

При откриването на представителната експозиция председателят на парламента отбеляза, че това е ценна и вълнуваща изложба, символ и знак за дълбока благодарност към всички освободители. Благодаря, че с присъствието си изразявате съпричастността си към преклонението, което българският народ отдава на своите освободители, към чувството на общност, на обща споделена историческа съдба и общо настояще и бъдеще, около една наистина светла кауза и светла дата – освобождението на България, обърна се Георги Пирински към гостите на изложбата.

Експозицията показва документи, гравюри, кореспонденции, снимки и карти от колекцията на д-р Симеон Симов, която той е подарил на Централния държавен архив. В изложбата са включени и документи, чиито оригинали се пазят в Централния държавен исторически архив в Санкт Петербург, отбеляза по време на откриването председателят на Главно управление на архивите при Министерския съвет Боряна Божашка, която представи експозицията.

Д-р Симеон Симов, който беше специален гост на откриването, каза, че е събирал книга след книга, за да намери нещо, което да е в полза на България. Като пример той посочи кореспонденциите от 1878 г. и тези за кланетата по българските земи преди това, както и два тома на френското външно министерство за Освобождението на България, в които има документи от тайните архиви на Франция. Д-р Симов отбеляза, че в колекцията му от 450 карти и над 350 атласа нито една карта не е без името България. Д-р Симеон Симов е български лекар, живял дълги години зад граница – в Германия и в Италия, колекционер на стари географски карти, географски атласи, гравюри и книги, свързани с региона на Балканите и с България.

В изложбата са включени копия на Манифеста на император Александър ІІ за обявяване война на Турция, на Санстефанския мирен договор и на ратификацията му от Турция и на Берлинския договор. В нея са изложени и Топографска карта на Шипченския проход от австрийския генерален щаб, както и Релефна карта на Черно море – театър на военните действия.

Целта на изложбата е да покаже образно хроника на основните моменти от войната. Рисунките на  акредитираните към армиите художници и кореспонденти са не по-малко красноречиви за подвига на войните, участници във военните действия. Редица от тях като Л. Петрович, Хосе Пелисер, Габор Шатмари и др. публикуват свои гравюри в известни по това време европейски издания Allgemeine Illustrierte Zeitung, L’Illustration, The Illustrated London News и La Ilustration Espanola y Americana. Като правило те рядко подписват своите творби, а се назовават „специални художници”.

Много изследвания, посветени на войната, също се илюстрират с рисунки и гравюри. Сред тях са книгите на Франц Любояцки „Илюстрована хроника на Руско-турската война 1877” /Дрезден, 1878/, Амеде льо Фер „История на войната в Ориента” /Париж, 1878/, М. Хозиър „Руско-турската война. История на Източния въпрос.Т.1” /Лондон след 1878/, Виктор фон Щранк „Илюстрована хроника на Руско-турската война 1876-1878” /Лайпциг, 1878/ и др.

Чрез картините Европа добива визуална представа не само за военните действия и за трудния път към победата, но и за бита на българина, за облика на градове и села, за природата на Балканите.

На откриването на експозицията д-р Боряна Божашка подари на библиотеката на Народното събрание екземпляр от книгата «Българските земи», посветена на колекцията на д-р Симов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини