Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание почете с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста
09/03/2007

Народното събрание почете с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста

9 март 2007 г.

Народното събрание почете на 9 март 2007 г. с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста. В навечерието на 10 март, когато ще се отбележи 64-тата годишнина от спасяването на българските евреи, депутатите изразиха и преклонението си пред подвига на демократичното българско общество, противопоставило се на изпращането на българските евреи в лагерите на смъртта.

В началото на пленарно заседание председателят на Народното събрание Георги Пирински направи изявление във връзка с годишнината.

В изказването си той заяви:

„Уважаеми народни представители, утрешният ден - 10 март,  се чества у нас като ден на спасяването на българските евреи, на почит към паметта на жертвите от Холокоста и на категорично осъждане на престъпленията срещу човечеството.

Преди две години, през 2005 г. Общото събрание на ООН в специална резолюция определи друга дата – 27 януари, за възспоменание на ужаса на Холокоста. Защото именно на тази дата 60 години по-рано - през 1945 г., части на Червената армия освобождават лагера на смъртта  Аушвиц, в който намират гибелта си 1 милион от 6-те милиона евреи, умъртвени по безпрецедентно хладнокръвен и жесток начин от нацистките палачи. Светът за пръв път се сблъсква с потресаващата картина на индустрията на смъртта, създадена от хитлеристите. Мнозина от хората тогава са предпочитали да си затварят очите пред вършещото се престъпление срещу човека и на 27 януари за пръв път са били заставени да се изправят пред ужасяващата истина.

Но ние в България наред с преклонението пред жертвите имаме и историческото право да честваме датата 10 март като ден на спасението, дата, бележеща акция на българския народ без аналог в тогавашна Европа. Преграждането на пътя на ешалоните на смъртта, изтръгването на 50 000 човешки същества  от лапите на една машина на смъртта, която е изглеждала непреодолима. И забележителното е, че това става през март 1943-та година – ярко свидителство, че в българското общество е било невъзможно да си затваря човек очите за готвещото се престъпление. На днешната дата 9 март преди 64 години тук между стените на Народното събрание се разиграват едни от  най-драматичните моменти от спасителната акция. Управниците под натиска на Димитър Пешев и делегацията от Кюстендил са заставени да отменят нарежданията си за заминаване на ешалоните. Но истинската сила, спряла ръката на палача,  е надигналото се общество, категоричната позиция на легална опозиция и нелегална съпротива, на интелигенция и духовенство, на хората, застанали в защита на своите съграждани евреи. За разлика от другите европейски градове, в които посред бял ден еврейското население е било депортирано, в България най-големият ужас за управниците е било да се разчуе за готвеното престъпление.

Днес паметта на Холокоста е подложена на нови изпитания, опити да се омаловажи, преиначи истинската картина, опити, породени от конюнктурни политически цели. Затова и сега, още веднъж, сме длъжни да препотвърдим еднозначното си категорично осъждане на този позорен епизод от новата история на света и отново да почерпим воля и пример от акта на предците ни, да бъдем достойни за човешката и гражданската им позиция, отредила на България това уникално място в иначе мрачната история на Холокоста.

Нека почетем с едноминутно мълчание жертвите на Холокоста, нека се преклоним пред подвига и на нашите предци!”

В 11.00 часа председателят на Народното събрание Георги Пирински и народни представители поднесоха венци и цветя на мемориалната плоча до парламента.

Сред участниците в поклонението пред паметта на невинните жертви на Холокоста, организирано от еврейската общност в София, бяха посланикът на Израел в България Ноах Гал Гендлер, израелски граждани от български произход, сред които и бившият посланик на Израел Емануел Зисман, Омбудсманът на Република България, представители на Българската православна църква.

Председателят на регионалната организация на евреите „ШАЛОМ” –София Максим Бенвенисти отбеляза, че събралите се отдават почит на  благородната постъпка на българския народ преди 64 години, когато той се възправи и категорично възпротиви на опитите на тогавашното българско правителство да депортира българските евреи в контрационните лагери на нацистите. Максим Бенвенисти подчерта, че да постъпиш така във време, когато това може да ти струва свободата, а може би и живота,  е  не просто хуманен акт, това е акт на голямо благородство, това е осъзната потребност да защитиш различния по етнически произход, да застанеш до него в едно трудно време. „Нека кажем: “Дълбоко благодарим, ние потомците на спасените, благодарим и сме признателни на българския народ!”, заяви той.

Пред присъстващите председателят на Народното събрание Георги Пирински посочи, че си заслужава всяка година да отделяме от времето на забързаното ни ежедневие и да си даваме сметка какво символизира 10 март за България, защото наистина той възкресява в спомените ни днес един акт на българския народ без аналог в европейската история. По думите му обстоятелството, че от депутати от мнозинството тогава, през парламентарната опозиция, през цялата антифашистка нелегална съпротива, през всичките ярки представители на интелигенцията и на духовенството е преминала една и съща воля на категорично противопоставяне срещу замисленото престъпление, говори само по себе си за високата добродетел на българския народ, неговата преданост към основните ценности на човечността, състраданието и солидарността. Това е пример на човещина, който днес нарежда България в уникалната позиция, когато се гледа таблицата с имената на европейските държави и мрачната статистика срещу всяко име колко депортирани е имало, срещу името на България фигурира числото нула, подчерта Георги Пирински.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини