Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация посети германската провинция Баден-Вюртенберг
20/03/2007

БЪЛГАРСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ ГЕРМАНСКАТА ПРОВИНЦИЯ БАДЕН ВЮРТЕНБЕРГ

Щутгарт, 20 март 2007 г.

“Дни на България” в провинция Баден-Вюртенберг ще бъдат проведени в края на юни тази година, бе потвърдено по време на визитата на водената от председателя на Народното събрание Георги Пирински българска парламентарна делегация, която от вчера е на двудневно посещение в германските провинции Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртенберг.

Инициативата е на министъра на икономиката на Баден-Вюртенберг Ернст Пфистер и на председателя на Ландтага Петер Щрауб. Пред българските парламентаристи Петер Щрауб изрази очакването си, че проявата ще даде нови практически възможности за партньорство на страната ни с една от най-динамично развиващите се федерални провинции и потвърди разбирането, че бизнесът тук желае повече отвсякога да работи с България. За представянето на България в Щутгарт се очаква да пристигне голяма българска делегация от представители на деловите среди, които на място ще обсъдят с германските си партньори конкретни бизнеспроекти. Петер Щрауб изрази готовност да предостави помещения на Ландтага за успешното осъществяване на начинанието, което наред с икономическата си насоченост, ще включва културна програма и политически компоненти.

В Щутгарт българската парламентарна делегация бе приета от председателя на Ландтага г-н Петер Щрауб, по чиято покана се осъществява визитата. Българските парламентаристи разговаряха и с министъра на държавните и европейските въпроси г-н Вили Щехеле и бяха приети от кмета на града д-р Волфганг Шустер.

Връзките между България и Баден-Вюртенберг бяха активни и изпълнени с доверие още преди присъединяването ви към ЕС, подчерта Петер Щрауб, който е горещ поддръжник на стратегическо партньорство с нашата страна. Сега в рамките на ЕС трябва да реализираме още по-ефективни форми на сътрудничество, заяви той и изрази задоволство от факта, че създадената в края на миналата година Смесена комисия “България - Баден-Вюртенберг” е задействала нов механизъм на сътрудничество, който вече дава конкретни резултати. Инвестициите от Баден-Вюртенберг в България са 27.9 % от общия обем на германските инвестиции,  а стокообменът е 308.7 милиона евро, като се запазва тенденцията за нарастване, стана ясно по време на разговора.

Сътрудничеството в Дунавския регион и партньорството между регионите бе централна тема на срещата, в която участваха депутати от всички парламентарни фракции. България е силно заинтересована да почерпи от богатия опит на Баден-Вюртенберг в провеждането на успешни регионални политики, подчерта председателят на Народното събрание. Георги Пирински заяви пред германските домакини, че в България регионалната политика търпи сериозно развитие, променя се законодателната база в тази сфера и голямо предизвикателство пред страната ни днес е да впише това развитие в новата териториална политика на ЕС. Пълноценното участие на България в Дунавското сътрудничество е успешен начин за постигане на тази цел, каза Георги Пирински и изтъкна, че страната ни може да обогати и да даде ново измерение на сътрудничеството по река Дунав, която чрез България свързва ЕС с Черно море.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова представи на германските домакини списък от 12 български общини, които представят свои проекти и търсят германски общини за сътрудничество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини