Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Саудитска Арабия проявява интерес към опита на българските строителни фирми
20/03/2007
Саудитска Арабия проявява интерес към опита на българските строителни фирми

Сътрудничеството в областта на търговско-икономическите отношения и използване на опита на българските строителни компании бяха основните акценти при разговорите между заместник-председателя на Народното събрание проф. Любен Корнезов и посланика на Кралство Саудитска Арабия Мохамад Алкахтани по време на срещата им на 20 март 2007 г.

Предстоящото подписване на Рамково споразумение за взаимна защита и насърчаване на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане ще спомогне за по-интензивното развитие на двустранните контакти, заяви Н.Пр. Алкахтани. Той посочи, че в Саудитска Арабия ще бъдат построени три промишлени града и опитът на българските строителни фирми би могъл да бъде използван при изявено желание за участие в търгове по проектите. Гостът изрази надеждата си за увеличаване на стокообмена между двете държави и сподели задоволството си от напредъка на отношенията между България и Саудитска Арабия.

Проф. Корнезов посочи, че членството на България в ЕС насърчава инвестиционните процеси и заяви, че търговските ни взаимоотношения биха могли да бъдат по-активни в бъдеще. Заместник-председателят на Народното събрание съобщи, че в най-кратки срокове ще бъде формирана Група за приятелство между българския парламент и Консултативния съвет на Саудитска Арабия. Връзките между двете законодателни институции ще допринесат и за по-ползотворните двустранни отношения, посочи той.

По време на срещата беше обсъден и процесът срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия. Посланик Алкахтани заяви, че Саудитска Арабия ще работи в рамките на международните организации за разрешаване на казуса с осъдените на смърт български медици.

Участниците в срещата изразиха тревогата си от Близкоизточния конфликт, както и от ескалацията на напрежение в Ирак и Ливан. Те се обединиха около подкрепата за мирно решение на конфликтите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини