Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Готови сме да споделяме опит и да съдействаме на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към ЕС, заяви Георги Пирински на Шестата конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
16/04/2007

Готови сме да споделяме опит и да съдействаме на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към ЕС, заяви Георги Пирински на Шестата конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

16 април 2007 г.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, участва на 16 април 2007 г. в Загреб в Шестата конференция на председателите на парламенти на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/.

Форумът в хърватската столица бе открит от председателя на хърватския парламент Владимир Шекс, а приветствие поднесоха премиерът Иво Санадер  и държавният глава Степан Месич. Акцент на конференцията е ролята на парламентите от европейския Югоизток.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински направи изказване в  началото на срещата. В него той отбеляза, че форумът се провежда в момент, когато Югоизточна Европа навлиза в нов етап на развитие - променя се ролята на регионалното сътрудничество, развиват се демократичните и евроинтеграционни процеси, очертава се неговата европейска и евроатлантическа перспектива, както на отделните страни, така и на техните граждани в полза на една нова Югоизточна Европа. Георги Пирински подчерта, че същевременно тежки проблеми и предизвикателства все още остават нерешени и  надеждният начин за трайното им преодоляване е чрез премерен, балансиран и реалистичен подход, водещ до компромисни решения в интерес на отделните страни и региона като цяло.

Парламентарното измерение на ПСЮИЕ има ключова свързваща политическа роля, достигаща до всички сфери на сътрудничеството като израз на принципа за регионална принадлежност, посочи председателят на Народното събрание. По думите му националните парламенти следва да съдействат за възприемането на европейските параметри и стандарти за функциониране на институциите и неправителствените структури на гражданското общество, като принципите на толерантност, прозрачност, отчетност и отговорност.

В днешна Югоизточна Европа тези принципи в много случаи не действат пълноценно, нещо повече, в някои области се наблюдава дори връщане назад, каза Георги Пирински. Изправени сме пред възраждащи се тенденции на агресивен национализъм, етническа и верска нетърпимост, популизъм, добави той. Националните парламенти са институциите, призвани да развиват градивната алтернатива на отговорния политически диалог като единствения път към европейската перспектива на мир, солидарност и просперитет, смята председателят на Народното събрание.

Георги Пирински посочи в изказването си, че Народното събрание е изиграло немалка роля за присъединяването на България към Европейския съюз и е бил изграден  работещ европейски парламентарен капацитет. Готови сме да споделяме опит и да съдействаме на страните от региона, които са в процес на интегриране и приобщаване към Съюза, заяви той.

Председателят на Народното събрание оцени избора на София за домакин на  Секретариата на парламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа  като признание и същевременно предизвикателство за още по-активна дейност и участие в Процеса. Подкрепата на този избор от страна на Европейския парламент, на хърватското председателство на ПСЮИЕ и на Пакта за стабилност, формализирана от Специалния координатор на Пакта, е солидна основа за резултатна работа на Секретариата, смята той. Георги Пирински отбеляза, че проектодекларацията на  Конференцията заявява пълна подкрепа за предстоящата дейност на секретариата. С оглед да конкретизираме организацията и дейността на Секретариата на началния етап, българската делегация предлага на вниманието на участниците Меморандум, съдържащ нашите виждания и предложения, каза председателят на Народното събрание.

Георги Пирински заяви, че поемайки председателството на Парламентарното измерение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и стъпвайки на  традицията на позитивното му функциониране, България ще се постарае да даде своя принос за успешното му развитие в предстоящия период на изграждане на Нова Югоизточна Европа.

Преди форума председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с молдовския си колега Мариан Лупу. На разговора двамата обсъдиха  двустранното парламентарно сътрудничество и контактите по линия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Председателят на Народното събрание се срещна и със своя черногорски колега  Ранко Кривокапич.

В българската делегация са и председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Атанас Папаризов /Коалиция за България/ и депутатите Муса Палев /ДПС/ и Мирослав Мурджов /БНС/.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини