Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг отправи призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи българските медицински сестри
20/04/2007

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг отправи призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи българските медицински сестри

20 април 2007 г.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг отправи призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи българските медицински сестри.

Ханс-Герт Пьотеринг  направи обръщение в пленарната зала на Народното събрание на 20 април 2007 г. Това е първата негова реч пред национален парламент в качеството му на председател на Европейския парламент.

„Повтарям днес още веднъж своя призив към Либия да отмени смъртните присъди и да освободи арестуваните медицински сестри, за да могат да се върнат при своите семейства в България”, каза Ханс-Герт Пьотеринг пред депутатите. Преди два дни се срещнах с близките на сестрите и нося в сърцето си тяхната мъка, сподели той и отбеляза, че  лентичката от кампанията "Не сте сами" е на ревера му в знак на солидарност със съдбата на осъдените. Те са българки, но заедно с това са и гражданки на Европейския съюз, подчерта Ханс-Герт Пьотеринг.

Председателят на Европейския парламент е на двудневна визита в България по покана на председателя на Народното събрание Георги Пирински. В началото на словото си в пленарна зала гостът приветства депутатите на български език. Той подчерта, че за него е чест и радост за първи път в качеството си на председател на ЕП да застане пред парламент на нова държава- членка на ЕС.

Ханс-Герт Пьотеринг отбеляза, че обръщението му е в много важен ден, защото съвпада с началото на предизборната кампания и призова българските граждани да се възползват от правото си на глас на първите избори за евродепутати у нас. Той посочи, че през последните години, за да отговорят на изискванията на Евросъюза, българите са поели на рамене си голяма тежест, различните правителства на България и българският парламент са провели огромни реформи за кратко време. “Искам да окуража България да не спира реформите си, за да може демокрацията и правовата държава, социалният ред и пазарната икономика да се укрепят и за в бъдеще, за да може България да продължи да играе роля на фактор на стабилност на Балканския полуостров и да бъде пример за другите държави, които се стремят към ЕС”, каза още Ханс-Герт Пьотеринг. Той отбеляза, че пледира да се отдели внимание на дебата за Европа, на конкретните предимства и преимущества за хората, както и за ролята на България в ЕС. В края на речта си председателят на ЕП заяви, че девизът "Съединението прави силата" е в синхрон с европейските ценности, защото Европа означава да се работи, да се живее солидарно. Бъдещето е да бъдем единни, защото само така можем да постигнем успех, тъй като предизвикателствата са твърде големи, за да може с тях да се справи само една държава, каза той.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза в пленарна зала, че нашата страна особено цени посещението на председателя на ЕП в началото на мандата му и преди първите европейски избори в България. Той посочи, че визитата на председателя на Европейския парламент се осъществява няколко дни след като Европа отбеляза 50-годишнината от подписването на Римските договори. Сега, след 50 години, когато европейският проект е изправен пред нови предизвикателства, наша отговорност е да дадем израз на желанията и очакванията на нашите граждани за сигурност, благоденствие, свободно и демократично развитие и да превърнем обединяващата политическа воля в общо европейско действие, каза председателят на Народното събрание.

На изказването на председателя на ЕП в пленарната зала на парламента присъстваха президентът Георги Първанов, омбудсманът Гиньо Ганев, министри, представители на дипломатически корпус.

Вторият ден от посещението на Ханс-Герт Пьотеринг започна със среща с членовете на Председателския съвет на българския парламент. На разговора председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че по водещия приоритет - членството на страната в ЕС, в 40-то Народно събрание е имало висока степен на единодействие на политическите сили. Той посочи, че Народното събрание е изиграло съществена роля в процеса на присъединяване на България към Евросъюза. Георги Пирински каза, че е имало и чувствителни въпроси, като този за блоковете на АЕЦ „Козлодуй” и ограничаването на достъпа до пазара на труда в някои страни от ЕС. По думите му за българското общество е особено важно България да се възползва в максимална степен от предимствата на членството си в ЕС.

Георги Пирински отбеляза, че позицията на ЕС и на европейските институции във връзка със съдбата на българските медицински сестри в Либия е особено ценна и благодарение на нея цялото българско общество е почувствало, че България е част от ЕС. Той изрази признателността на българите за проявената солидарност.

Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и председателят на Народното събрание Георги Пирински дадоха съвместна пресконференция за акредитираните в парламента медии. В отговор на журналистически въпрос във връзка с българските медици в Либия председателят на Европарламента каза: “Целта не е да правим гръмогласни декларации, а  българските медицински сестри да бъдат освободени, затова ни е необходим разумен среден път - от една страна дипломатически преговори с либийските власти, от друга страна обаче публично да припомним отговорностите на Либия”. Много важно е да се помни, че интересът на България  е интерес на целия ЕС, подчерта Ханс-Герт Пьотеринг.

Попитан за съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” председателят на ЕП каза, че от посещението си у нас ще запомни колко важен е този въпрос за България. „Ще споделя това пред комисията и пред еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, в чиито ресор попада този въпрос”, допълни той.

Председателят на парламента Георги Пирински връчи на Ханс-Герт Пьотеринг грамота на Народното събрание, в която се изразява благодарност за личната му съпричастност и съдействие в процеса на присъединяването на България към ЕС, както и почетен плакет. Председателят на Европейския парламент написа в почетната книга на Народното събрание: ”Добре дошли в ЕС! Ние заедно сме призвани да изградим бъдещето на Европа в свобода, демокрация и мир!”

Двамата председатели откриха в зала „Изток” на Народното събрание дискусия на тема “50 години след Рим - каква Европа искаме”. Във форума участваха делегати от Международната младежка конференция “Модел на Европейски парламент” (София 2007), българските им домакини от Първа английска гимназия в столицата, както и български депутати в Европейския парламент.

На фона на българския вариант на логото на ЕС „Заедно от 1957” младежите си направиха обща снимка с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини