Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Юнал Лютфи се срещна с посланика на Китай Сие Ханшън
25/03/2003
ЮНАЛ ЛЮТФИ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА КИТАЙ СИЕ ХАНШЪН


Развитието на двустранните отношения в областите на икономиката, науката, технологиите, образованието и науката и увеличаването на търговския стокообмен между двете България и Китай бяха обсъдени на среща между заместник-председателя на Народното събрание Юнал Лютфи и посланика на Китай Н. Пр. Сие Ханшън.

По време на диалога беше засегната и темата за войната в Ирак, като и двамата участници подчертаха, че е важно Съветът за сигурност на ООН да има решаваща роля при определянето на следвоенната съдба на арабската държава.

Юнал Лютфи заяви, че България е миролюбива страна и нейният народ, като всички народи по света, е против използването на военна сила, но подчерта, че действията на съюзническата коалиция са вследствие на нежеланието на диктатора Саддам Хюсеин да води диалог с цивилизованото човечество. Г-н Лютфи определи настоящата война като конвенционална и поясни, че нейната цел е освобождаването на иракския народ. Военните действия не бива да се възприемат като агресия от страна на САЩ и Великобритания, защото те не са насочени срещу мирното население на Ирак, а срещу агресивния режим на Саддам Хюсеин, добави г-н Лютфи. Той подчерта бъдещата роля на Съвета за сигурност на ООН след края на войната и заяви, че е необходимо да се възстанови авторитетът на институцията като единствен гарант за мира и сигурността в света.

Н. Пр. Сие Ханшън изрази надежда, че обединението на Европа ще бъде полезно за света и в бъдеще ще се взимат своевременни мерки за предотвратяването на военни действия. Той изложи позицията на Китай по иракския проблем, а именно, че са необходими дипломатически преговори, за да може кризата да бъде преодоляна в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

Г-н Ханшън информира домакина си, че отношенията между България и Китай продължават да бъдат приятелски и като доказателство посочи визитите на най-високо ниво между двете страни. Той заяви, че през април предстои посещение у нас на делегация от китайски бизнесмени и през същия месец президентът Георги Първанов ще участва в среща на Върха за интелектуалната собственост в Пекин. Г-н Ханшън посочи и предстоящия през юни мащабен фестивал "Дни на китайската култура" и подготвяното в рамките на настоящата година посещение на четирима министри от българска страна в Китай като знак за все по-успешното двустранно сътрудничество от взаимноизгоден интерес.

В заключение г-н Лютфи и г-н Ханшън изразиха надежда, че двете държави ще продължат да поддържат приятелските си отношения и ще търсят начини за разширяване на възможностите за двустранно сътрудничество.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини