Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По инициатива на студенти от Харвард деца, лишени от родителски грижи, посетиха Народното събрание
02/08/2007

По инициатива на студенти от Харвард деца, лишени от родителски грижи, посетиха Народното събрание

2 август 2007 г.

Защо народните представители спорят и къде гражданите могат да кажат мнението си по приеманите закони. Това бяха сред въпросите, които най-много вълнуваха младежите от домове за деца, лишени от родителски грижи, които посетиха на 2 август 2007 г. парламента.

Визитата на 36 младежи от пет социални домове е в рамките на проекта на Клуба на българските студенти в Харвард “Стъпка за България”. Тази година програмата се осъществява от 25 юни до 3 август. По молба на организаторите и участниците в нея заключителните занимания на децата бяха в пленарната зала на Народното събрание. Децата бяха придружавани от американски студенти-доброволци, които работят за осъществяването на проекта в България.

Децата разгледаха сградата на парламента и експозицията с портретите на председателите на Народното събрание. Най-голям интерес предизвика посещението им в пленарната зала. На дискусията младежите се интересуваха още от направеното от парламента във връзка със случая с българските медици в Либия и тяхното освобождаване. Това е и темата, която те определиха като най-важна за страната през последните седмици. Децата задаваха въпроси за това какъв е редът в пленарната зала, как депутатите гласуват и какво се случва, когато народен представител забрави или загуби картата си за гласуване. На всички тези въпроси отговаряше представител на парламентарния отдел за връзки с обществеността. Служителят провокираше познанията и въображението на младите участници по темите: “Има ли разлика между правителство и Народно събрание?”, “От кого се пишат законите?”, “Защо и откога имаме парламент?”.

„Стъпка за България” е лятна образователна порграма, чрез която студенти от Харвардския университет си партнират с български студенти и ученици в работата си с младежи, лишени от родителска грижа. Занятията са протекли в рамките на шест седмици, като акцент в тях са били добиването на добри познания по английски език и работа с компютър, развитие на аналитичното и творческо мислене на децата.

В проекта тази година са се включили 8 студенти от Харвард и 10 студенти от СУ „Св. Климент Охридски” и Американския университет в Благоевград, както и ученици от Американския колеж и Първа английска гимназия в София.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини