Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински се срещна с министър-председателя на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг
19/03/2008
Георги Пирински се срещна с министър-председателя на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 19 март 2008 г. с министър-председателя на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг Гюнтер Йотингер, който е на посещение в България. На срещата присъстваха и народните представители Силвия Алексиева и Надя Антонова.

Връзките между България и Баден-Вюртенберг са традиционно активни, а в рамките на Европейския съюз се откриват нови възможности за още по-ползотворно партньорство, заяви на срещата Георги Пирински. Той отбеляза, че българският парламент и Ландтага на федералната провинция подкрепят всички инициативи и политики на правителствено ниво за развитие на стратегическо партньорство на страната ни с една от най-динамично развиващите се германски провинции.

Гюнтер Йотингер посочи, че Германия следи внимателно и с интерес развитието на демократичния процес у нас през последното десетилетие и половина и даде висока оценка за постигнатите резултати в областта на политиката, икономиката и инфраструктурното развитие. Той подчерта, че деловите среди в провинция Баден-Вюртенберг са силно заинтересовани от осъществяване на съвместни бизнес проекти с български партньори, от изграждане на производствени звена и от активизиране на търговията.

Председателят на Народното събрание запозна германския гост с приоритетите в работата на 40-то Народно събрание. Той посочи, че качеството на живот, равнището на доходите, здравните услуги и образованието са водещи теми от дневния ред на обществото, по които активно са ангажирани парламентът, правителството и гражданския сектор у нас. За да посрещне успешно тези предизвикателства България е заинтересована да почерпи от богатия опит на Баден-Вюртенберг в провеждането на успешни икономически, социални и регионални политики, заяви председателят на Народното събрание.

В разговора бе отделено място на сътрудничеството в Дунавския регион, в процеса на който и двете страни участват активно.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини