Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие доклада на Комисията за изясняване на случая "Куйович"
03/04/2008

Парламентът прие доклада на Комисията за изясняване на случая "Куйович"  

3 април 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 3 април 2008 г. доклада на Комисията за изясняване на случая "Куйович". Не са установени данни за покровителстване над сръбския гражданин Будимир Куйович от страна на високопоставени служители на МВР. Това се констатира в доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на случая "Куйович", който беше представен пред депутатите от председателя на комисията Надка Балева. По предложение на Атанас Мерджанов разискванията по доклада се предаваха пряко по БНТ и БНР.

Комисията "Куйович" беше създадена на 7 февруари 2008 г., за да бъдат изяснени причините и условията, при които Будимир Куйович, екстрадиран със заповед от директора на НСБОП-МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от компетентни български власти, както и да установи дали са нарушени разпоредбите на законовите и подзаконовите нормативни актове относно пребиваването на чужди граждани у нас и какви действия е предприело МВР за изясняване на случая.

В доклада на комисията е отбелязано, че по случая "Куйович" са дисциплинарно наказани 13 служители, трима от които уволнени. Сезиран е и отделът за вътрешна сигурност и е реализирана разработка съвместно с прокуратурата по отношение на служител на ГДБОП. Въз основа на получените документи, изслушвания и разисквания комисията предлага да бъде приет специален закон за оперативно-издирвателната дейност, който да регламентира ясни правила за работата на специализираните служби.  Сред предложенията на комисията са промени или приемане на нов Закон за МВР, с който да се въведе функционално и кадрово подчинение на регионалните звена на БОП на централното ръководство, както и промени в Закона за чужденците и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които да гарантират приоритета на националните интереси.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини