Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на международната конференция “Визовата политика и свободното движение: Перспективи на европейското гражданство”
08/04/2008
Народното събрание беше домакин на международната конференция “Визовата политика и свободното движение: Перспективи на европейското гражданство”

7 - 8 април 2008 г.

Визовите режими и европейската политика на свободно движение обсъждаха парламентаристи и експерти от Югоизточна Европа на двудневна международна конференция в Народното събрание.
“Визовата политика и свободното движение: Перспективи на европейското гражданство” беше темата на форума, който беше открит на 7 април 2008 г. от председателя на Комисията по европейските въпроси Младен Червеняков. Конференцията беше организирана от Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа със съдействието на фондация „Фридрих Еберт”.

В началото на форума ръководителят на Информационния съвет при Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Венцеслас де Лобкович представи визовата политика на ЕС, залегнала в европейските договори. Той посочи, че общата визова политика на ЕС е нещо ново, което се е превърнало в един от основните стълбове на сигурност и стабилност. Лобкович отбеляза, че премахването на границите е резултат от постоянен процес и изпълнение на условия. Предпоставка за това е общо решение на партньорите в Шенгенското пространство, допълни той.

България като пълноправен член на ЕС има възможност и да се радва на улесненията при свободното движение на хора, и да търпи ограниченията и изискванията, които европейското законодателство налага по отношение на контрола по границата и достъпа на граждани на трети страни, каза Четин Казак от парламентарната комисия по европейските въпроси. Той подчерта, че на форума са били поставени въпроси относно либерализацията на визовия режим с балканските страни. Притесненията са породени от факта, че след присъединяването на България и Румъния към ЕС и с оглед близката перспектива за присъединяването им към Шенгенското пространство, режимът за страните, с които е имало облекчен режим на пътуване и визи, сега трябва да стане по-строг, уточни Казак и допълни, че подобно притеснение са изразили гостите от Македония.

Ръководителят на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа Владимир Данчев обясни, че в рамките на правилата на ЕС въз основа на преговори България може максимално да либерализира визовия си режим за страните от региона и това е най-актуално за страните от Западните Балкани. Една от целите на регионалния секретариат е да организира подобни форуми за обмяна на опит, за да се интензифицира сътрудничеството между парламентите и да се спомогне за по-безболезненото движение на региона към европейските и евроатлантическите структури, допълни той.

„Свободно движение, гражданско общество, визова политика”, „Визите - анахронизъм на европейската интеграция?„ и „Свободно движение и рискове за сигурността” са темите, които обсъдиха участниците в конференцията на 8 април 2008 г. Модератори бяха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, заместник-председателят на Комисията по гражданското общество и медии Весела Драганова и народният представител Надежда Михайлова.

В конференцията участваха представители от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия, Турция, Хърватска и Черна гора.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини