Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В деня на Конституцията – 16 април, в Народното събрание се състоя дискусия на тема „Учредителната власт и представителната демокрация”
16/04/2008

В деня на Конституцията – 16 април, в Народното събрание се състоя дискусия на тема „Учредителната власт и представителната демокрация”

16 април 2008 г.

„Учредителната власт и представителната демокрация” беше темата, по която разговаряха на 16 април 2008 г. водещи български политици, юристи, журналисти, учени и общественици с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Поводът за дискусията е 129-та годишнина на Търновската конституция и предстоящото честване на 130-та годишнина от Учредителното събрание.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че годишнината от приемането на Търновската конституция е и годишнина на българския парламентаризъм. Той призова да се положат усилия честването на 130-та годишнина от това събитие следващата година да бъде организирано не като поредна церемония за отбелязване на достойна историческа дата, а наред с отдаването на дължимата почит към първостроителите да се осмисли от гледна точка на днешния ден примера на свикването, работата и резултатите от Учредителното събрание.

Пред участниците в срещата Георги Пирински постави проблема за укрепване на държавността чрез обединените усилия на институции, партии и граждански структури.

В изказването си националният омбудсман Гиньо Ганев подчерта, че е много важно да мислим за конституционния порядък, за да си дадем сметка и за неговото отрицание, което по думите му в българския живот не е ставало само веднъж или два пъти. Нашата нова Конституция се опита да бъде един императив на разума и на по-голямото разбирателство, ние не трябва да забравяме, че и републиканизмът, и парламентаризмът са части на нашето устройство, прието на 12 юли 1991 г., посочи той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини