Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание бе домакин на дискусия, посветена на имунопрофилактиката и правото на защита от ваксинопредотвратими болести
22/04/2008

Народното събрание бе домакин на дискусия, посветена на имунопрофилактиката и правото на защита от ваксинопредотвратими болести

22 април 2008 г.

Депутати, експерти от Министерството на здравеопазването, медицински специалисти и представители на неправителствения сектор обсъдиха проблемите на имунопрофилактиката на кръгла маса на 22 април 2008 г. в Народното събрание.

Форумът беше организиран от Министерството на здравеопазването, представителството на Световната здравна организация в България и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в сътрудничество с народните представители от Парламентарния консенсус за борба със социалнозначими заболявания.

Кръглата маса, която се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински, е в рамките на Европейската имунизационна седмица, в която България участва за първи път. Седмицата се организира за трета година и е съвместна инициатива на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Тази година седмицата е под надслов „Предпази, защити, ваксинирай”.

На форума в Народното събрание беше обсъдено развитието на националния имунизационен календар, нуждата от неговата непрекъсната актуализация, имунопрофилактиката и правото на защита от ваксинопредотвратими болести.

Необходимо е да се дава информация за ползите от ваксинирането, се посочва в приветствието на председателя на Народното събрание Георги Пирински към участниците във форума. Той отбелязва също, че е недопустимо за европейския регион 23 хиляди деца ежегодно да умират от имунизационно-предотвратими болести.

Европейската имунизационна седмица, имунизационния календар на България, грипът – предизвикателството пред всяка здравна система, бяха още сред основните теми на дискусията.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини