Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с министъра на външните работи на Китай
01/09/2008

Среща на Георги Пирински с министъра на външните работи на Китай

1 септември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 1 септември 2008 г.  министъра на външните работи на Китайската народна република Ян Дзечъ, който е на официално посещение в България.

В разговора бе потвърден стремежът на двете страни да развиват активни приятелски отношения и прагматично партньорство. Изтъкнато бе, че отбелязването на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай през 2009 г. ще бъде повод за инициативи и проекти, които да стимулират напредъка в редица области от друстранен интерес, сред които търговско-икономическите връзки, културното сътрудничество и туристическия обмен. Споделено бе разбирането, че като член на Европейския съюз България може да дава съществен принос за развитието на отношенията между Китай и Евросъюза. Обща бе оценката, че съвременният свят се нуждае от многостранно сътрудничество, гарантирано от мира и основано на уважението и толерантността в отношенията между страните.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински изрази дълбоко съчувствие за жертвите от опустошителното земетресение в китайските провинции Юнан и Съчуан. Той изрази надежда за скорошно възстановяване на ранените граждани и изтъкна впечатляващата човешка солидарност и активността на институциите, с които се преодоляват последствията от природните бедствия.

Георги Пирински даде висока оценка за отличната организация на 29-те летни Олимпийски игри в Пекин и за силното представяне на китайските спортисти и определи това като красноречиво доказателство за възможностите на съвременен Китай.

Като благодари за изразената съпричастност на българския парламент и на другите държавни институции във връзка със земетресението в Юнан и Съчуан, Ян Дзечъ изрази признателност към страната ни за предоставената възможност 43 ученици от засегнатите от бедствието райони да летуват в България. Подобни жестове на съпричастност оказват дългосрочно влияние върху приятелските ни отношения, изтъкна китайският външен министър.

Важно място на срещата бе отделено и на приноса на парламентите на двете страни за задълбочаването на отношенията между България и Китай. В тази връзка бе изтъкната ролята на парламентарните комисии и на групите за приятелство, които осъществяват активни връзки.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини