Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В София бе открита 21-та регионална европейска асамблея на Парламентарната асамблея на Франкофонията
06/11/2008

В София бе открита 21-та регионална европейска асамблея на Парламентарната асамблея на Франкофонията

6 ноември 2008 г.

Международната финансова криза налага адекватни европейски отговори, които могат да се намерят чрез солидарни действия в дух на разбирателство и приятелство, в чието култивиране франкофонията винаги е играла благотворна роля, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински при откриването на 21-та регионална европейска асамблея на Парламентарната асамблея на Франкофонията /ПАФ/ на 6 ноември 2008 г. София е домакин на международния форум, чиято тема е „Развитието на международните регионални връзки в разширена Европа: нови перспективи за сътрудничество на франкофонията, за една по-силна и убедителна Европа”.

В приветствието си към участниците в асамблеята Георги Пирински отбеляза, че след постигането на два от националните си приоритети – членството в НАТО и присъединяването към ЕС, България се ангажира във все по-голяма степен с общото европейско бъдеще на Югоизточна Европа. Сред регионалните формати, в които България участва, особено място заема Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, родил се на Балканите като израз на стремежа на балканските страни да придадат ново качество на отношенията помежду си и на тази основа вървят към приобщаване към европейските и евроатлантическите структури, посочи председателят на Народното събрание.

Георги Пирински подчерта, че българският парламент е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа, който цели изработване на рамка за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между парламентите на различни равнища. По думите му създаването на Регионалния секретариат е ясен знак за готовността на региона да поеме изцяло дневния ред на дейностите и инициативите на регионалното парламентарно сътрудничество. Крайната цел е в обозримо бъдеще да се създаде Регионална парламентарна асамблея, заяви председателят на парламента и изрази увереност, че когато този въпрос стане актуален, много полезен практически опит ще може да бъде почерпен от Регионалната европейска асамблея на ПАФ.

На откриването на 21-та регионална европейска асамблея на Парламентарната асамблея на франкофонията председателят на Народното събрание Георги Пирински беше удостоен с Ордена на франкофонията. Отличието, учредено от Парламентарната асамблея на франкофонията, се присъжда за заслуги за популяризиране на франкофонията и междукултурния диалог, както и за принос към сътрудничеството и приятелството между франкофонските страни.

Пред журналисти след награждаването Георги Пирински каза, че отличието е признание за приноса ни в движението на франкофонията, за развитието на България като европейска, модерна страна, която има своята богата култура и намира допирните точки и диалога с френската култура и френската цивилизация. То е признание за ролята, която България се стреми да играе на активен участник в развитието на европейските ценности, посочи той.

В отговор на въпрос Георги Пирински отбеляза, че организирането на форума в България, е признание за активното участие на страната в движението на франкофонията и за съществената й регионална роля. Един от акцентите във франкофонското движение е развитието на контактите между регионите, които са с франкофонска насоченост. България има своя съществен принос в активна, конструктивна регионална политика, посочи Георги Пирински.

„Франкофонията като световен участник в международните отношения” е темата на обсъжданията през първия ден от форума. В дискусията се включи и политологът Антоний Тодоров, който говори за „Присъединяването на страните от Югоизточна Европа към Международната организация на Франкофонията: подсилване на националната или на европейската идентичност”.

На 7 ноември 2008 г. дискусията е разделена в два панела. Темата на първия е „Връзки на франкофонията в качеството й на геополитическа общност с регионите”. Депутатът в Европейския парламент и бивш председател на българската секция на ПАФ Илияна Йотова ще направи изказване за подкрепата от новите страни-членки на ЕС за франкофонията в Европарламента. Ръководителят на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа Владимир Данчев ще се спре на процеса на парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа.

Темата на втория панел е „Регионалните връзки на сътрудничество на ЕС и в рамките на ЕС: залози и предизвикателства за държавите-членки на франкофонията”. Участие в дискусията ще вземе народният представител и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Иван Иванов, който ще направи равносметка на инициативата на Съвета на Европа за създаването на Черноморски еврорегион.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини