Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие Декларация по повод Световния ден за борба с диабета
14/11/2008

Парламентът прие Декларация по повод Световния ден за борба с диабета

14 ноември 2008 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 14 ноември 2008 г. Декларация по повод Световния ден за борба с диабета. В нея депутатите засвидетелстват своята ангажираност в борбата с това социално значимо заболяване. Разпространението му в България придобива застрашаващи размери и засяга 7,6 на сто от населението, като заема едно от челните места в структурата на заболеваемостта в страната ни, се посочва в документа. В световен план на всеки 10 секунди един човек умира вследствие на усложненията на тази болeст, се добавя там. Наличието на национална програма за ограничаване и превенция на диабета и план за действие значително ще намали заболеваемостта, включително и разходите за лечение, заявяват депутатите. Те посочват и необходимостта от информационна кампания за превенция.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, внесени от Министерския съвет, на второ четене законопроекта за защита на конкуренцията и одобри състава на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Народните представители приеха на второ четене законопроекта за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, както и законопроекта за инспектиране по труда, който депутатите гласуваха.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси отговаряха министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на финансите Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини