Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Приветствие на проф. Герджиков по случай 2 години 39-то НС
04/07/2003
ПРИВЕТСТВИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ПО СЛУЧАЙ 2 ГОДИНИ ОТ КОНСТИТУИРАНЕТО НА 39-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕУважаеми народни представители,

Утре се навършват две години от първото заседание на Тридесет и деветото народно събрание.

На 5 юли 2001 г. незабравимият дълбоко уважаван колега Светослав Лучников откри заседанието, на което ние положихме клетва като народни представители. Полезно е именно днес да си припомним, че тогава тържествено се заклехме да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.

Едва ли изминалите две години на усилена и ползотворна работа са заличили спомена за надеждата, вярата и оптимизма сред обществото и – надявам се – у всекиго от нас, с които започна дейността си днешният български парламент.

Сигурно е, че сега, когато сме в средата на своя мандат, очакванията на българските граждани към нас, към същността и качеството на работата ни, продължават да бъдат пределно високи.

Трудно може да се отрече, че за изминалите две години Народното събрание успя да придобие институционална мъдрост. Днешният български парламент неведнъж имаше възможността да докаже, че е способен с разум и хладнокръвие да преодолява трудностите и привидно неразрешимите противоречия.

Неоспоримо е, че вече две години българският парламент е източник и гарант на политическата стабилност в страната ни.

С изключително натоварената си законодателна програма и с парламентарния контрол Тридесет и деветото народно събрание работи за развитието на демократичния процес, за пълноценното функциониране и взаимодействие на институциите в българската държава.

Убеждението, че всеки депутат представлява народа в неговото богато многообразие на интереси, ценности, възгледи и очаквания, ни помогна да превърнем в значителна степен толерантността и диалога в парламентарно всекидневие.

Мисля, че сред успехите ни досега е доказаната способността да търсим и намираме консенсуса по съдбовните за България решения.


Драги колеги,

Втората годишнина на Тридесет и деветото народно събрание за мене е щастлив повод да изкажа благодарността си към всички депутати за интензивната работа в парламентарните комисии и в пленарната зала, макар, че в това отношение има още какво да се желае. Приятно ми е да изразя признателност към служителите в администрацията на Народното събрание за качествения и всеотдаен труд, и към колегите от Консултативния съвет по законодателството за ценното и компетентно съдействие.

Нека, за да оправдаем достойно доверието на народа, през следващите две години да постигнем несравнимо повече от направеното досега, да съхраним, развием и умножим всичко положително и качествено, което извършихме до днес.

Пожелавам ви да работим така, че от многобройните семена на доброто, които посадихме заедно, да отгледаме изобилната реколта на благоденствието и достойния живот за всеки български гражданин.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини