Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В навечерието на 130-та годишнина от приемането на Търновската конституция в Народното събрание беше открита документална изложба и беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание, посветено на паметната дата
15/04/2009

В навечерието на 130-та годишнина от приемането на Търновската конституция в Народното събрание беше открита документална изложба и беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание, посветено на паметната дата

15 април 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри на 15 април 2009 г. документалната изложба "Основите на българския парламентаризъм". В експозицията, която е по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, представя оригиналите на Търновската конституция, на протоколите от заседанията на Учредителното събрание и първото печатно издание на "Дневници на Учредителното събрание".

Отбелязваме една върхова дата в новата българска история, изложбата е стилно представена, но и много съдържателна и си заслужава човек да се доближи до шрифтовете и да прочете надписите, защото те наистина говорят много, каза на откриването Георги Пирински.

Дали, когато са подписали Търновската конституция, народните представители са си давали сметка какви предизвикателства ги чакат занапред при изграждането и отстояването на основите на българския парламентаризъм, попита председателят на Държавната агенция "Архиви" Боряна Божашка. Никога не ни остава време да прочетем Търновската конституция изцяло и подробно, докато в изложбата по лесен за проследяване и великолепен в графично отношение начин е представена цялата история на този документ, отбеляза тя.

В 25 табла – постери с документи са проследени подготовката на Учредителното събрание, участието на първите български депутати в него и приносът на Русия в изграждането на основите на българския парламентаризъм. Показана е ролята на княз Владимир Черкаски и на княз Александър Дондуков-Корсаков при полагането основите на гражданското управление в новоосвободените български земи. Специално място е отделено на Сергей Лукиянов, началник на Съдебния отдел в Съвета на Императорския руски комисар в България и на изработения от него проект за Органически устав. В експозицията са представени документи, свързани с обсъждането на този конституционен проект – кореспонденция, въпросите за бъдещото държавно управление, които Лукиянов отправя към видни българи, както и някои от техните отговори и бележки.

Чрез документи, снимки и стенографски дневници изложбата проследява работата на Учредителното събрание. Представени са протоколът за откриването му с подписите на всички народни представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на Органическия устав, заключителната реч на Императорския руски комисар, протоколът от закриването на Учредителното събрание. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.

Представени са и отделни тематични акценти, свързани с някои от основните глави на Търновската конституция – за територията, за законите, за княжеската власт, за министерския съвет и министрите, за народното учение, за вярата, за свободата на печата. Специално място е отделено на държавните символи – герб, знаме и държавен печат и промените им от Търновската конституция до днес.

В експозицията са използвани документи, чиито оригинали се съхраняват в Централния държавен архив – във фондовете на Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, Областното събрание на Източна Румелия, Министерството на външните работи и изповеданията, както и в някои лични архивни фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов. Показани са и гравюри и карти от уникалната колекция на д-р Симеон Симов. В нея са включени  и копия на документи от чуждестранни архивохранилища от колекциите Русия, Франция, Австро-Унгария и Германия в ЦДА.

Организитори на изложбата са парламенът, Държавна агенция „Архиви” и Централният държавен архив, със съдействието на Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив.

По повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституцияне в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема "130 години възстановена българска държавност", състоящо се от блок с две пощенски марки, илюстрован плик и специален пощенски печат.  Първодневният печат на изданието постави председателят на Народното събрание Георги Пирински на церемония в Клуба на народния представител.

За нас е чест, че пускаме филателното издание в най-престижната сграда на държавата в присъствието на депутати и членове на правителството, каза председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ Пламен Вачков. 130 години са малка, но значима част от многовековната историята на България, през която страната е участвала във войни и трусове, но е постигнала и успехи, борейки се за своето достойно място в Европа и света, добави той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини