Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Уникално луксозно издание „Търновската конституция 1879 г.” бе представено в Народното събрание
15/04/2009

Уникално луксозно издание „Търновската конституция 1879 г.” бе представено в Народното събрание

15 април 2009 г.

Уникално луксозно издание „Търновската конституция 1879 г.” бе представено на 15 април 2009 г. в Народното събрание по повод 130 години от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

На премиерата на книгата председателят на парламента Георги Пирински отбеляза, че тя заслужава да се нареди сред поредицата от актове за отбелязване на годишнината. Той посочи, че изданието по уникален начин съчетава факсимиле на самата Търновска конституция, препратки към изследванията на видни историци и съвременния й прочит.

Един от инициаторите на изданието Георги Стефанов от Клуба на приятелите на книгата „Букинист” заяви, че Търновската конституция е една от реликвите на българщината, тържество на българския дух.

На значението на Търновската конституция е посветено встъплението към книгата, чиито автори са председателят на Народното събрание Георги Пирински и народният представител и преподавател по конституционно право доц. Георги Близнашки. В нея са поместени фотокопия от първи издания на Боян Баламезов, Марин Дринов, Любомир Владикин и Симеон Радев, посветени на Търновската конституция. Заключението към изданието е на проф. Дойно Дойнов, председател на Общобъгарския комитет „Васил Левски” и е озаглавено „Преди и след това, сега и утре”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини