Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с краля на Швеция Карл XVI Густаф
24/04/2009

Председателят на Народното събрание Георги Пирински  се срещна с краля на Швеция Карл XVI Густаф


24 април 2009 г.

През втория ден от официалното си посещение в Швеция председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с краля на Швеция Карл XVI Густаф.

На разговора е било споделено разбирането за важността от развитие на културните връзки между страните от ЕС. Според Карл XVI Густаф те могат да изиграят решаваща роля за сближаването на европейските народи. В тази връзка той е подчертал необходимостта от повече усилия за популяризиране на културните ценности, носещи духа и традициите на всяка държава. Като пример за такива знакови места той е посочил Рилския манастир в България.

Георги Пирински и Карл XVI Густаф са обсъдили перспективите на бъдещото развитие и укрепване на Европейския съюз, както и необходимостта от ангажирани съвместни усилия за преодоляване на общите предизвикателства, свързани със световната финансова криза. В тази връзка е била изтъкната и отговорната роля на предстоящото шведско председателство на Евросъюза.

Основна тема по време на разговора са били приоритетите на шведското председателство – климатичните промени, мерките за справяне с финансовата криза, подобряване на мобилността на работната ръка, решаването на проблемите, свързани със заетостта.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, беше на официално посещение в Кралство Швеция на 23 и 24 април 2009 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини