Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Над 5000 граждани посетиха Народното събрание в „Деня на отворени врати” на 1 ноември 2009 г.
01/11/2009

Над 5000 граждани посетиха Народното събрание в „Деня на отворени врати” на 1 ноември 2009 г.

1 ноември 2009 г.

77-годишният Янко Янков бе първият посетител на Народното събрание в “Деня на отворени врати” на институцията на 1 ноември 2009 г. Над 5000 души разгледаха сградата на парламента, пленарната зала и двете експозиции „Колекция стари майстори” (от златния фонд на Общинска галерия – Кърджали) и ”Род, семейство, Отечество” на Регионалния исторически музей – Пловдив.

Точно в 10.00 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първия гост на парламента Янко Янков. Той сподели, че винаги е искал да посети сградата на парламентарната институция, да види къде работят депутатите, как се приемат законите на страната и се радва, че днес има възможност да направи това.

Председателят на парламента покани първите посетители в своя кабинет. Янко Янков седна на председателския стол и с чувство за хумор се обърна към присъстващите журналисти: „Как мислите, ставам ли за председател?”.

В пленарната зала се проведе публична дискусия на тема „Строителите на Съвременна България. Будителите и Народното събрание”. Специални гости бяха ученици и учители от Националната гимназия за древни езици и култури «Константин Кирил Философ». В приветствието си председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави всички присъстващи с празника на духа и народността - Деня на народните будители. Наш дълг е не само да помним, но и да преосмисляме непреходното дело на строителите на Съвременна България, да знаем връзката на будителите с Народното събрание в нелеката историческа съдба на страната ни, защото историята на нашия парламент е неразривно свързана с ярките имена на забележителни българи - общественици, писатели, интелектуалци, заяви г-жа Цецка Цачева. Тя отбеляза, че тази историческа сграда помни Петко Р. Славейков, Захарий Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Константин Величков, парламентарния стенограф Димчо Дебелянов, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Йордан Радичков, Валери Петров и още много други личности.

Председателят на Народното събрание напомни, че учениците и студентите са най- честите посетители на българския парламент. Няма да се уморя да повтарям, че бъдещето на България и духовния просперитет на нацията ни зависи най-вече от патриотизма, енергията и богатия интелектуален потенциал на образованите млади българи, заяви Цецка Цачева. По думите й дигиталната цивилизация е неразделна част от битието на днешното младо поколение. Вие, интелигентните и талантливи млади хора, днес повече от всякога имате свободен достъп до глобалното познание, общувате без граници, и никак не е пресилено, ако ви наречем «новите будители с електронен адрес», обърна се тя към младите хора. Председателят на парламента съобщи, че в пленарната зала са двама носители на тазгодишната награда „Следовник на народните будители” - г-жа Гергина Тончева, директор на Националната гимназия за древни езици и култури «Константин Кирил Философ» и областният управител на Перник и заслужил читалищен деятел Иво Петров.

Цецка Цачева заяви, че и занапред сградата на Народното събрание ще бъде отворена за гражданите.

Народният представител Веселин Методиев, който беше лектор и модератор на дискусията, подчерта, че е много трудно да се достигне равнището на един от истинските будители - д-р Константин Стоилов, министър-председател на България от 1894 до 1899 г. В началото на 20-ти век в дипломатически документи на Великобритания това, което се случва в България, е наречено „българското чудо”, защото за кратко време благодарение на будителите, успяваме да създадем парламентарна демокрация и фактически независима държава, подчерта Веселин Методиев. Това е дело на Стамболов, на Стоилов, на Петко Каравелов, на хората, които поемат върху себе си тежестта да управляват общество току-що излязло от една деспотия, допълни депутатът.

Празникът на народните будители възниква късно - след Първата световна война по предложение на министъра на просветата в управлението на Стамболийски, посочи Веселин Методиев. Той припомни, че замисълът е бил да се почете паметта на хората на духа от българското Средновековие и Възраждане. От Свети Иван Рилски насетне, имената, които се вписват в пантеона на българските будители, са фигури от българската история, хора от ранга на Паисий, патриарх Евтимий, църковните будители на българската национална общност, каза народният представител.

Българският избор към Европа е извършен с Търновската конституция, заяви пред гражданите Веселин Методиев. Той отбеляза, че в Учредителното събрание строителите на съвременна България са успели не само да направят избор, но и да го наложат за политическа практика на нас българите. На тази база имаме самочувствие днес, че сме европейска нация, че сме народ, който познава предизвикателствата на демокрацията, може да ги отстоява и да ги губи, може да преживява кризи, но оцелява в стремежа си към демокрация, каза в заключение доц. Веселин Методиев.

На дискусията учениците от Националната гимназия за древни езици и култури се интересуваха преди всичко от възможностите за участие на младите хора в политиката. Гражданите задаваха въпроси на присъстващите народни представители – Цецка Цачева, Веселин Методиев и председателят на комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков.

След дискусията и през целия ден в пленарната зала беше излъчвана аудио-визуална презентация за историята и дейността на Народното събрание. Най-малките гости получиха екземпляр от информационно-образователната брошура “Първият парламент на България”.

През целия ден председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаряше в кабинета си с граждани, пожелали лична среща с нея.

„Денят на отворени врати” е сред проявите, с които тази година се отбелязва 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той е част от политиката на Народното събрание за образователна комуникация и диалог с гражданското общество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини